Foto
Foto
Foto

CORONA-BLOG 8: VOOR DE FIJNPROEVERS DE TIEN VAN RIEN.

29 april 2020


CORONA-BLOG 8: VOOR DE FIJNPROEVERS DE TIEN VAN RIEN.

In mijn “vorige” leven als wielerpresentator in combinatie met mijn baan als leraar in het basisonderwijs had ik er niet altijd tijd voor: koken! Nu dus wel. Eigenlijk ook één van de onbekende andere hobby’s van mij. In de “Tien van Rien” deze week mijn tien meest favoriete gerechten waarbij ik mijn “kookkwaliteiten” kan tonen. Helaas kan ik jullie niet allemaal laten genieten van mijn kookkunsten. Ik zou er 35 jaar voor nodig hebben om alle Facebookvrienden op een zondag uit te nodigen een hapje mee te eten!

Nummer 1: Kip met kruidenroom. Uit een receptenboek dat ik van mijn schoonzus Doretti gekregen heb. Als extra heb ik champignons toegevoegd. Een speciale smaak door de kruidenroom vol peterselie, basilicum en dragon. En natuurlijk de kip die in knoflook gebakken is. Met fusili om het geheel nog meer kleur te geven.

Nummer 2: De Zondagse” soep van ons mam. In de pan die ons mam vroeger altijd gebruikte laat ik het soepvlees heel lang langzaam garen. De toevoeging van selderij geeft het een extra smaak. Stukjes bloemkool en de lettervermicelli geven de soep het tikkeltje extra. Uit reacties van mijn broers en zussen maak ik op dat het een klein beetje in de buurt komt van de “Zondagse” soep van ons mam.

Nummer 3: Asperges en surimi. Een recept dat ik zelf verzonnen heb en echt bij het lentegevoel hoort. De surimi (krab) snijd ik zoals de asperges na de bereiding in kleine stukjes. Door het met de spaghetti en de botersaus te mengen krijgt het een heel speciale smaak. Je moet ervan houden en dat doe ik!

Nummer 4: Thaise visnoedelsoep. Aan de hand van diverse recepten heb ik mijn eigen draai hieraan gegeven. De basis is de rode currypasta, het citroengras en de vissaus die de authentieke Thaise smaak geven. Voor de vis gebruik ik diverse soorten witvis en garnalen. Als je het invriest kun je hier nog lang van nagenieten.

Nummer 5: Chili con carne. Een recept dat ik jaren geleden van mijn toenmalige onderwijscollega Ellen kreeg. Met meer dan twintig verschillende ingrediënten. Maar het kan ook zonder vlees (sin carne) zonder veel smaakbeleving te verliezen. Met extra Jalapenopepers en rijst krijgt het ook nog een eigen invulling.

Nummer 6: Pannenkoekrolletjes met spinazie en tonijn. Een eigen variatie op de pizza calzone. Een ovengerecht waarin ik de spinazie, de stukjes tonijn, kappertjes en kaas in de pannenkoeken rol en ze daarna nog bestrooi met kaas.

Nummer 7: Surinaamse bami met kip. Een gerecht dat ik nog niet zo lang geleden heb ontdekt en waarin trasi een belangrijk ingrediënt is.

Nummer 8: De gehaktballen van Rien. Hoe het komt weet ik niet maar diverse gasten die komen eten vinden deze overheerlijk. Misschien heeft het te maken met de toevoeging van (flink wat) sambal en het feit dat ik ze na het bakken in bouillon laat smoren.

Nummer 9: Jambalaya. Het gerecht dat afkomstig is van de Cajuns uit het moerasgebied van Lousiana. Met op de achtergrond cajun of zydecomuziek doet dit me terugdenken aan één van mijn reizen naar Amerika. De rivierkreeftjes en de cajunkruiden kunnen in dit gerecht niet ontbreken.

Nummer 10: Paella. Natuurlijk smaakt dit gerecht het beste in het land waar het vandaan komt: in Spanje. Maar het was een Braziliaanse kok in Antwerpen die mij jaren geleden een aantal tips heeft gegeven om nog meer smaak te geven aan het gerecht.

Tot zover mijn tien favoriete gerechten. Het zou de indruk kunnen wekken dat ik veel vlees en vis eet. Dat is niet het geval. Ik kan namelijk ook van vegetarische gerechten genieten. Terwijl andere Facebookers regelmatig foto’s met eten daarop plaatsen heb ik heel lang moeten zoeken in mijn fotobestanden om dergelijke foto’s te kunnen vinden. Tenslotte: eet smakelijk! Mijn volgende lijstje in de “Tien van Rien” dat volgende keer aan bod komt: mijn tien meest favoriete stemmen!

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid