Foto
Foto
Foto

CORONA-BLOG 92: OP ZOEK NAAR HET WIELERNEST ASTEN.

1 december 2020


CORONA-BLOG 92: OP ZOEK NAAR HET WIELERNEST ASTEN.

In één van de hoofdstukken van de “Pedaalridders van de Peel” is het Asten wat de klok slaat. Voor het prille begin van de wielerhistorie van mijn buurdorp gaan we terug naar het begin van de vorige eeuw toen de zandhazen van de Kemenade en van Golstein Brouwers furore maakten. Na de Tweede Wereldoorlog is het wielerclub “Astein” die het dorp weer op de wielerkaart zet. Bij het doorlezen van oude jaargangen van het “Peelbelang” komen die lang vervlogen tijden weer terug. In de jaren vijftig is het ook Sjeng Konings die zijn eerste overwinningen boekte. Hij besmet ook zijn broers Huub en Paul met het wielervirus. Paul is de enige Astense beroepsrenner geweest in de historie en is ons helaas dit voorjaar ontvallen. We zijn op zoek naar de wielerverhalen uit “Aaste”. Zoals de legendarische “veldslag” in de plaatselijke RKNWB-ronde van 1963 toen de politie de wedstrijd stil legde. Uitgebreid aandacht in het boek krijgen ook de andere wielerclubs die in het dorp werden opgericht: TWC Asten en de Wielervrienden Asten (later de Wielervrienden Kerseland). Op het eind van het wegseizoen was de Eerste Brabantse Koppeltijdrit op het einde van de vorige eeuw jaarlijks een geweldige reünie.
De meeste KNWU-overwinningen voor een Astenaar bij de amateurs staan ongetwijfeld op naam van Herold Dat. Toen hij in 2002 met een solozege in Mierlo afscheid nam van de actieve wedstrijdsport stonden er tientallen overwinningen op zijn imposante erelijst. We staan ook stil bij de mountainbike-successen van Ralf van Heugten (tijdens en na zijn actieve carrière). Ook de huidige ster aan het firmament profwielrenster Pauliena Rooijakkers uit het kerkdorp Heusden mag niet ontbreken. Tot zover in vogelvlucht een beknopt overzicht van de Astense wielerhistorie, die uiteraard uitgebreider aan bod komt in het boek. Mijn broer Bart en ik zijn op zoek naar de wielerverhalen, krantenknipsels en (rechtenvrije) foto’s in een hogere resolutie. En naar een mogelijk antwoord op de vraag waarom prof Henk Koopmans in 1966 (reed toen voor Willem II-Gazelle) in de Jasmijnstraat zijn huisadres heeft gehad. Het kerkdorp Ommel krijgt overigens in een apart hoofdstuk aandacht.
Hieronder is een promotiefilm over Asten uit 1998 te bekijken.

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid