Foto
Foto
Foto

50 JAAR GELEDEN VEROVERDE SJAAK SPETGENS BRONS BIJ WK IN APELDOORN.

26 januari 2021


50 JAAR GELEDEN VEROVERDE SJAAK SPETGENS BRONS BIJ WK IN APELDOORN.

In de Belgische badplaats Oostende vindt komend weekend de strijd om de mondiale wereldtitels plaats. Het is dit jaar exact een halve eeuw geleden dat er voor het eerst een WK cyclocross in ons land verreden werd. In het laatste weekend van februari ’71 streden in het Orderbos in Apeldoorn de amateurs op zaterdagmiddag om de regenboogtrui. De in Someren geboren en opgegroeide Sjaak (“Jacques”) Spetgens verraste vele veldritliefhebbers met het winnen van de bronzen medaille. Alle aandacht ging vooraf uit naar de lokale favoriet Gertie Wildeboer die door de spanning en een verkoudheid op de vijfde plaats strandde. Op het door een flinke nachtvorst goed berijdbare parkoers kende de jongste “Spet” een snelle start door als eerste de trap op te gaan. Daarna viel hij echter terug. In de Helmondse Courant werd zijn jacht op het brons beschreven: “De kleine vechter Sjaak Spetgens zorgde voor een spectaculaire prestatie door in de laatste drie ronden uit een bijna kansloze zevende positie op te rukken naar een plaats op het erepodium. Sjaak Spetgens? Vroeg iedereen zich af toen honderd meter na de start de blonde kop van de kleine coureur uit Someren het sterke rennersveld aanvoerde. Omdat Vermeire en Ubing toch onbereikbaar voor Spetgens waren, reed onze landgenoot in de laatste meters vol zelfvertrouwen naar een eervolle bronzen medaille.” Hij had overigens wel een beetje geluk dat de Duitser Ekkehard Teichreber, die in derde stelling reed, een tak tussen de wielen kreeg in volle finale.
De veldritliefhebbers uit Someren moesten tot deze eeuw wachten voordat er weer plaatselijke veldrijders aan de start stonden bij een WK. Overigens steeds in de juniorencategorie. In 2005 was ik (als “reisleider”) met een volle bus supporters aanwezig in het Duitse Sankt Wendel om “oomzegger” Savié van Horik aan te moedigen. Tien jaar geleden was het Douwe Verberne uit mijn geboortedorp Lierop die in dezelfde Saarlandse plaats aan de start van het WK stond. De laatste twee jaren werden mijn dorpsgenoten Noah Vreeswijk (in het Deense Bogense) en Danny van Lierop (in het Zwitserse Dübendorf) geselecteerd voor het WK.
Zelf waren we er in 2018 bij toen het WK veldrijden op de flanken van de legendarische Cauberg in Valkenburg gehouden werd. Soms denk ik in deze wintermaanden nog wel eens terug aan de geweldige sfeer in dat weekend. Vooraf hadden collega-speaker Niko De Muyter en ik onderling de afspraak gemaakt dat ieder van ons die finale vocaal zou begeleiden waarbij er een landgenoot van ons op weg was naar de gouden medaille. Die eer mocht ik toen drie keer laten aan mijn gewaardeerde Vlaamse collega…

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid