Foto
Foto
Foto

DE ACHTERGROND

Met de uitgave van dit wielerboek is een jongensdroom bewaarheid. Als kind spaarde ik de kauwgomplaatjes van de bekende profs van die tijd, organiseerde met mijn broers en buurjongens al wedstrijdjes op de gewone fiets en was een vurig supporter van mijn wieleridool Jan Spetgens. Op tienerleeftijd fietsten we naar de vele koersen rond de kerk in de Peelregio en daarbuiten, waren niet te beroerd om een tweehonderd kilometer lange fietstocht naar het Vlaamse Zichem te ondernemen en plakten de publiciteitsfoto’s van renners uit binnen-en buitenland op de muren van mijn tienerkamer. Mijn passie voor de wielersport was geboren en zou mij nooit meer los laten. Waar anderen naar de koers gingen om de deelnemers aan te moedigen luisterde ik ademloos naar de wedstrijdverslagen van de speaker. Dat wilde ik ook! Maar op jonge leeftijd maakte ik ook andere wielerplannen die uitkwamen. De organisatie van een klassieker in Lierop, het dorp waar ik ben opgegroeid. Maar ook een meerdaagse Peelland Toer om de wielerrondes in de regio weer nieuw leven in te blazen. Na een halve eeuw wielersport kwam er een andere wielerdroom, het schrijven van een boek over de wielerhistorie van de dorpen en steden in de Peel, eerder dan gepland om de hoek kijken. Omdat ik zo’n honderd wielerpresentaties op jaarbasis in mijn agenda had staan besloot ik vóór mijn pensioengerechtigde leeftijd te stoppen met mijn baan in het onderwijs. Om me volledig te kunnen richten op die presentaties. Maar toen brak de Coronapandemie uit en kreeg ik zoveel vrije tijd dat ik begonnen ben met het schrijven van dit boek. Waarin mijn favoriete schoolvak geschiedenis en de passie voor de wielersport samen komen. Afgewisseld met de heidewandelingen om telkens weer nieuwe inspiratie op te doen was ik hier bijna twee jaar dagelijks mee bezig. Met het doorpluizen van mijn eigen archief, gesprekken met oud-renners en het zoeken naar gegevens in krantenarchieven en wielerbladen. Mijn broer Bart zette mij op het spoor om te starten met het schrijven van het boek en heeft ontelbare uren gestoken in de vormgeving. Het geeft zeker geen volledig overzicht van de wielerhistorie in de Brabantse en Limburgse Peel. Dat kan ook niet anders omdat er honderden licentiehouders actief waren bij de beide wielerbonden. Maar het is wel een poging. Met weemoed brengt het ook de tijd terug waarin elk dorp zijn wielerronde en plaatselijke favorieten kende. In een streek waarin turfstekers en fabrieksarbeiders hun harde “labeur” even konden vergeten in hun aandacht voor de wielersport.

 

   Rijwielclub “Wilhelmina” Beek en Donk 1905

REVIEWS

Wim van Duivenbode (oud-KNWU-consul)

“Eindelijk een rustige zondag. Ik ben in het nieuwe boek van Rien van Horik gedoken. Een aanrader. Moet elke wielerliefhebber beslist op zijn boekenplank hebben staan. Een knap stukkie werk.”

Frank Meuffels (oud-renner)

“Geweldig mooi boek!”

Harry Hermkens (wielerfan)

“Prachtig boek! Zit op de camping en neus er elke dag in!”

Roy Schriemer (wielersportjournalist)

“Allereerst bekruipt je het gevoel bij het doorbladeren en doorlezen van de uitgave dat hier recht gedaan wordt aan regionale wielerhistorie. Veel meer regio’s zouden een dergelijke beschrijving verdienen, zodat de prestaties van renners en organisatoren niet verloren gaan. Het boek is een aanrader voor wielerliefhebbes uit de specifieke regio, maar zal zeker ook daarbuiten de fans aanspreken die in een recent of ver verleden wedstrijden reden of keken in De Peel of de degens kruisten met de hoofdrolspelers in dit boek.”

“Heb van de week jouw boek “De Pedaalridders van de Peel” mogen ontvangen. Ik wil je feliciteren met dit fantastisch boek, echt een boek naar mijn hart waarin ook de wat mindere renners aan bod komen. Zo’n boek lees je in één adem uit. Ben er heel blij mee.”

Jan Peeters (oud-speaker)

“Leest heerlijk weg telkens een nieuw verhaal en een ander dorp. Mooi en heel interessant ook al kom je niet uit de Peel”

Martien van Loon (wielersupporter)

“Mooi boek met veel herinneringen, echt ’n aanrader.”

Carli Giesbers (ex-wielrenster)

“Ik ben er heel blij mee! Maar wat een monnikenwerk moet het zijn geweest om het te maken….”

Marjan Van Der Heijden-van Doorn (dochter van oud-consul)

“Schot in de roos! Ook Piet van Doorn is blij met het boek. Veel herkenning voor hem maar ook voor mij. Samen genieten. Mooi werk geleverd.”

Harry van Son (wielerfotograaf)

“Heel mooi wielersportboek, met ook zeer oude wielerverhalen.”

Wim De Laat (oud-renner)

“Mooi boek, ben al een heel eind op weg.”

Mark Holtslag (oud-renner)

“Wat is dat een heerlijk boek om te lezen. De historie en nadere informatie van de renners waarmee ik gefietst heb, zeggen nu alles wat ik niet te weten kwam tijdens het koersen!  Geweldig ook al heeft mijn wieg niet in de Peel gestaan. Ik heb daar uiteraard wel vaker gekoerst. Wat leuk om te weten hoe de wielerkoers per dorp is ontstaan. Nu begrijp ik nog meer hoeveel tijd je aan dit prachtige boek gespendeerd hebt. In dit boek komen alle generaties, en regionale renners die goed gepresenteerd hebben aan bod.”

Wen van Hoof (moeder jeugdrenster)

“Geweldig mooi boek. Chapeau! Wat wij niet wisten, dat onze Kai nu al geschiedenis heeft geschreven. Super mooie verhalen.”

Noortje Geertshuis (ex-wielrenster)

“Ons pap is er super blij mee.”

Carlo Van Boekholt (oud-coureur)

“Prachtig boek Rien met mooie informatie.”

Wilfred Klappe (vader wielrenster Bo)

“Fantastisch boek, absolute aanrader. complimenten voor de schrijver!”

Anke van Extel-van Katwijk (Burgemeester Asten)

“Vandaag bracht Rien “De Pedaalridders van de Peel” Met het doorbladeren kwam ik al veel (oud)bekenden tegen.  Asten, Bakel, Boekel, Erp, Gemert, Handel, Heusden, Oploo, Ommel. Een geweldig boek. Dankjewel Rien!”

Jo Nederkoorn (wielerfotograaf)

“Een Super Boek”

John Kooij (oud-speaker)

“Dank voor boek. Ziet er goed uit.”

Martie Jeuken (sportpresentator)

“Het resultaat van het boek mag er zijn. Een prachtig naslagwerk en een aanrader voor iedere wielerliefhebber.”

Edward van Schaijk (oud-renner)

“Het is een prachtig boek om te lezen en te genieten van de foto’s.”

Piet Gijsbers (wielersportschrijver)

“Uiteraard nemen de hoofdstukken over steden als Helmond en Weert de nodige plaats in, maar dan blijkt ook dat in tal van kleinere plaatsen de wielersport al heel lang verankerd ligt. Van A (Aarle-Rixtel) tot Z (Zeeland) komen ze ruimschoots aan bod. Al bij het doorbladeren valt op hoe een kleurig portret van een bekend renner of renster met beschrijving een gedeelte van elke rechterpagina siert. De opmaak van het boek ziet er prachtig verzorgd uit. Doorweven met mooie verhalen neemt het de lezer, of dat nu een oudere dan een ietwat jongere is, mee naar de historie van de wielersport in Oost-Brabant en Noord-Limburg. Een aanrader voor elke rechtgeaarde wielerliefhebber om in de boekenkast te laten pronken.”

Prachtig boek, Rien en Bart. Heb me moeten bedwingen om het niet in één keer uit te lezen. Dat kost nogal wat tijd. Alleen de foto’s al zijn indrukwekkend. En dan al die verhalen over de Peeldorpen… prachtig! Daar waar ook nu nog vrijwel wekelijks wedstrijden van de VVAN verreden worden: pure amateursport.”

Albert van Maasakkers (KNWU-consul)

“Een geweldig mooi boek Rien. Afgelopen nacht na de wielerronde van Hapert nog tot ver na middernacht doorgebladerd en stukken gelezen. Ook qua vormgeving meer dan geslaagd. Dat roept om een vervolg. Kan nog best voor je 72 bent. Kom op man, je kunt het, zou ik zeggen!”

Susanne Groeneveld (wielersportschrijver)

“Geen Tourboek, maar wel een wielerboek met heel veel bekende namen én gezichten. Het lijkt wel een reünie op papier. Mooi naslagwerk van de gebroeders van Horik.”

Hans van Eck (oud-renner)

“Ik heb het boek ontvangen. Prachtvol boek, puur genieten. Daar mag je trots op zijn. Een dikke proficiat hiermee. Snel doorgebladerd en verdomd ik sta ook nog op een foto bij wielernest Stiphout samen met RIP Maarten Vogels.”

Willem Cretier (ex-coureur)

“Rien, hartstikke bedankt voor je boek, kom hier heel veel bekenden in tegen, een soort Deja Vu, vooral uit mijn NWB tijd, was zo’n beetje lichting Joop Martens,Martje van Kessel. Dries Willems, ome Joop, Piet Engbersen etc. Je hebt het perfect gedaan, chapeau messieurs!”

Mark Hermsen (wielrenner)

“ Bedankt voor het boek. Vind het leuk om te lezen over de verhalen van de vele bekende, maar ook wat onbekendere (voor mij) renners.”

Vic Geerlings (sportfotograaf)

“Rien, hartelijk dank voor het boek. Het ziet er fantastisch uit.”

Jan Barten (oud-renner)

“Verhalen die alles zo mooi maken. Te kort maar altijd in mijn historie van mijn passie het wielrennen.”

Petri van de Westerlo (ex-wielrenster)

“Rien, wat een ontzettend mooi boek heb jij gemaakt. Leuk dat wij er in staan. Groeten Frank, Petry en Jody Jochems

Nelly Claessens (wielerfan)

“Dank voor boek. Ziet er goed uit. Vandaag mijn huisgenoot verrast. Heel blij mee!!”

Toos van Katwijk (wielermoeder)

“Mijn echtgenoot Jan vind het een gruwelijk skôn boek en vraagt zich af hoeveel uren hier inzitten. Is de hele avond stil! Van de onaangename Coronajaren, heb jij aangename jaren gemaakt. Dankjewel namens Jan en mij.”

Matty Jeurissen (oud-organisator)

“Rien, ik wil je een compliment geven met je boek De Pedaalridders van de Peel. Je hebt de hele historie van Brabant en Noord Limburg gebundeld. Chapeau er zullen velen zijn die hiervan genieten.”

Ferd Raaijmakers (voormalig huisarts)

“Ik heb net het boek doorgenomen en sommige hoofdstukken gelezen. Prachtig en heel compleet. Bedankt voor je monnikenwerk.”

Rob Peeters (oud-renner)

“Ik heb het boek “De Pedaalridders van de Peel” inmiddels opgehaald in Beringe. Heb er al enkele uurtjes in gelezen……met plezier, dat moet ik zeggen. Omdat ik inmiddels 48 jaar meedraai met “de Vélo” in Meijel en van ’76 t/m ‘82 cyclocross en wegwedstrijden heb gereden bij de N.W.B. (her)ken ik best heel wat coureurs die beschreven en geportretteerd zijn. Een pluim voor het resultaat wat heel, heel veel tijd en moeite gekost heeft…..dat weet ik uit ervaring. Nogmaals, bedankt voor zoveel speurwerk en het uitbrengen van het boek.”

Onno van de Linde (wielerfan)

“Heb van de week jouw boek “De Pedaalridders van de Peel” mogen ontvangen. Ik wil je feliciteren met dit fantastisch boek, echt een boek naar mijn hart waarin ook de wat mindere renners aan bod komen. Zo’n boek lees je in één adem uit. Ben er heel blij mee.”

Theo van Kouwen (oud-renner)

“Heb vanmorgen het boek ontvangen, hartelijk dank hiervoor, het boek ziet er voortreffelijk uit. Mooi drukwerk en mooi verzorgd.”

Frans van Berlo (wielerfamilie)

“Hallo, vandaag je boek gekregen. Ziet er goed uit ga het met plezier lezen. Dank ook voor de aandacht voor Leo.”

Giel van Hooff (stadsarchivaris Helmond)

“Gisteren heb ik bij jouw broer het boek mogen ophalen: complimenten, een heul werk. De verhalen en al die fotootjes: dat is een boel informatie. En dan kan het bijna nooit helemaal kloppend zijn. Mooi dat je het verhaal aan weerskanten van de Peel hebt gedaan. Toch een positief effect van de corona.”

Wim Weijmans (oud-voorzitter)

“Complimenten voor dit indrukwekkende naslagwerk. Natuurlijk eerst gelezen over de wielernesten waar ik zelf bij betrokken geweest. Ik ben indertijd, begin jaren “60, door Willem Steenbakkers benaderd voor De Kersenlanders. Duizenden renners laten fietsen maar zelf nog nooit op een racefiets gezeten. Dus voor mij persoonlijk een stuk nostalgie en voor jou de indrukwekkende hoeveelheid werk in een fraai uitgevoerde uitgave.”

Giel Nabben (ex-coureur)

“Graag zou ik je nog even willen bedanken voor de persoonlijke bezorging van het boek bij mijn vader. Hij vond het een fantastisch cadeau en dit heeft een grote bijdrage geleverd aan de feestvreugde op de dag.”

Rens Scheijven (kleinzoon Naris de Vleut)

“Wat een prachtig boek heb je gemaakt. Veel complimenten daarvoor. Ik ga het met veel belangstelling lezen!  Fijn dat deze geschiedenis van de gewone man en vrouw hier in de regio die hun hart verpand hebben aan de wielersport zo behouden blijft!

Henk Jacobs (wielerfan)

“Bedankt voor het bezorgen van de boeken. Het boek ziet er heel mooi uit en ik vind het erg geslaagd om het, voor deze regio, op deze wijze in te delen, een opsomming van renners en prestaties zou hier niet gepast hebben. Goede keuze en netjes gedaan. Ik ga het aandachtig lezen. Jammer dat we elkaar niet getroffen hebben.”

Maurice Kuntzelaers (zoon Wiel Kuntzelaers)

“Hartelijk dank voor jouw geweldig naslagwerk. Ik blader en lees er regelmatig in. Veel herkenning van vroeger toen ik met mijn vader de wielerwedstrijden bezocht. Jammer dat mijn vader het niet meer heeft kunnen zien, maar ik ben er van overtuigd dat hij het geweldig had gevonden.”

Ruud Poels (oud-renner)

“Wat een prachtig boek, groot compliment daarvoor! Ik heb tijdens mijn vakantie al volop genoten van alle wetenswaardigheden en anekdotes, prachtig.”

INDELING “DE PEDAALRIDDERS VAN DE PEEL”

Pag. 1: Boektitel

Pag. 2: Colofon

Pag. 3: Proloog

Pag. 4: Wielernest Aarle-Rixtel

-De Klokkenronde

Pag. 5: Wielernest Aarle-Rixtel

-Portret Eddy Bouwmans

-D’n Daan “Aan de Wielen”

Pag. 6: Wielernest Aarle-Rixtel

-Aarle in de Tour

Pag. 7: Wielernest Aarle-Rixtel

-Portret Ronny Daniëls

Pag. 8: Wielernest Asten

-Van de Rijzende Hoop naar La Vitesse

-De eerste jaren van “Astein”

Pag. 9: Wielernest Asten

-Portret Paul Konings

-De wielerfamilie Konings

Pag. 10: Wielernest Asten

-De veldslag van Asten

Pag. 11: Wielernest Asten

-Portret Herold Dat

-De wielerclubs

Pag. 12: Wielernest Asten

-Eerste Brabantse Koppeltijdrit

Pag. 13: Wielernest Asten

-Portret Teuntje Beekhuis

-Wielertalenten op de weg en in het veld

Pag. 14: Wielernest Baexem

-Boerenzoon baas op eigen erf

Pag. 15: Wielernest Baexem

-Portret Max van Heeswijk

-Driemaal nationaal kampioen

Pag. 16: Wielernest Bakel

-Gezelligheid is troef

-De jaren vijftig en zestig

Pag. 17: Wielernest Bakel

-Portret Leo van de Laar

Pag. 18: Wielernest Bakel

-Wielertalenten in de dop

Pag. 19: Wielernest Bakel

Portret Paul van Schalen

-Drie broers op het podium

Pag. 20: Wielernest Bakel

-Veldrijders zetten dorp op wielerkaart

Pag. 21: Wielernest Bakel

-Portret Veerle Goossens

Pag. 22: Wielernest Beek en Donk

-Beek en Donkse wielerpioniers

Pag. 23: Wielernest Beek en Donk

-Portret Louis van Schijndel

-De Acht van Beek en Donk

Pag. 24: Wielernest Beek en Donk

-Beek en Donk in de Tour

Pag. 25: Wielernest Beek en Donk

-Portret Wim Dielissen

Pag. 26: Wielernest Beek en Donk

-Zo vader, zo zoon

Pag. 27: Wielernest Beek en Donk

-Portret Ruud Kooijmans

Pag. 28: Wielernest Boekel

-De eerste schreden op het wielerpad

-’s Winters in de stal, ’s zomers op de fiets

Pag. 29: Wielernest Boekel

-Portret Cor van Dijk

Pag. 30: Wielernest Boekel

-Gouden Leontien

Pag. 31: Wielernest Boekel

-Portret Hans van Dijk

-Rijendik langs het parkoers

Pag. 32: Wielernest Boekel

-Wielerhoogtijdagen in de jaren tachtig

Pag. 33: Wielernest Boekel

-Portret Leontien van Moorsel

Pag 34: Wielernest Deurne

-In de bocht op de zandbaan.

Pag. 35: Wielernest Deurne

-Portret Jac van Kessel

-DTS: Door Training Sterk

Pag. 36: Wielernest Deurne

-De jaren zestig en zeventig

Pag. 37: Wielernest Deurne

-Portret Frank van Bakel

Pag. 38: Wielernest Deurne

-Wielerkweekvijver op ’t Haageind

Pag. 39: Wielernest Deurne

-Portret Jo Martens

-Deurne op de wielerwereldkaart

Pag. 40: Wielernest Deurne

-Het Zandbos als veldritknooppunt

Pag. 41: Wielernest Deurne

-Portret Mike Strijbosch

Pag. 42: Wielernest Deurne

-De legendarische Nacht van de Zeilberg

Pag. 43: Wielernest Deurne

-Portret Kees Jeurissen

Pag. 44: Wielernest Deurne

-De koers is van Deurze

Pag. 45: Wielernest Deurne

-Portret Marc van Grinsven

-De jaren tachtig en negentig

Pag. 46: Wielernest Deurne

-Wielertalenten in het “hart” van de Peel

Pag. 47: Wielernest Deurne

-Portret Sanne van Paassen

Pag. 48: Wielernest Erp

-Keldonk als wielerdorp

Pag. 49: Wielernest Erp

-Portret Piet Buuts

-De wielerpioniers

Pag. 50: Wielernest Erp

-De supportersclub

Pag. 51: Wielernest Erp

-Portret Jos van Gerwe

Pag. 52: Wielernest Erp

-Het wielergezin van Boxmeer

Pag. 53: Wielernest Erp

-Portret Thijs Verhagen

-Het veldritnest Erp

Pag. 54: Wielernest Erp

-De Amstel wielerronde

Pag. 55:Wielernest Erp

-Portret Jos van der Horst

Pag. 56: Wielernest Erp

-Wereld-en nationale kampioenen

Pag. 57: Wielernest Erp

-Portret Job Vissers

Pag. 58: Wielernest Gemert

-Van de GWC naar de Pedaalridders

Pag. 59: Wielernest Gemert

-Portret Leo van Zeeland

-De jaren vijftig

Pag. 60: Wielernest Gemert

-Oude Gloriën

Pag. 61: Wielernest Gemert

-Portret Erik Dekker

Pag. 62: Wielernest Gemert

-Wielertalenten en wielerrondes

Pag. 63: Wielernest Gemert

-Portret Dylan Bouwmans

Pag. 64: Wielernest Haelen

-De Haler wielerronde

-Opgroeien tussen de tweewielers

Pag. 65: Wielernest Haelen

-Portret Frans Maassen

Pag. 66: Wielernest Haelen

-Ontknoping op de Maasboulevard

Pag. 67: Wielernest Haelen

-Bartmans’ jacht op goud

-Portret Bart Brentjens

Pag. 68: Wielernest Haelen

-Vissen in de talentenvijver

Pag. 69: Wielernest Haelen

-Portret Roy Curvers

Pag. 70: Wielernest Handel

-Muziek op de fiets

-De wielerronde

Pag. 71: Wielernest Handel

-Portret Frans Francissen

-Fietsende neven

Pag. 72: Wielernest Handel

-Het wielergezin Swinkels

Pag. 73: Wielernest Handel

-Portret Karlijn Swinkels

Pag. 74: Wielernest Helden-Panningen

-De Heldensche Wielerclub “Sport en vermaak”

Pag. 75: Wielernest Helden-Panningen

-Portret Jacques Roemerman

-De wielerrondes na de Bevrijding

Pag. 76: Wielernest Helden-Panningen

-De Profronde van Panningen

Pag. 77: Wielernest Helden-Panningen

-Portret Yannick Janssen

Pag. 78: Wielernest Helden-Panningen

-Wereldkampioenschap in de Heldense bossen

Pag. 79: Wielernest Helden-Panningen

-Van Palladio naar Burkina Faso

Pag. 80: Wielernest Helenaveen

-Broers zetten het Peeldorp op de wielerkaart

Pag. 81: Wielernest Heusden

-Portret Pauliena Rooijakkers

Pag. 82: Wielerstad Helmond

-De Helmondsche Wielerclub

-De wielerbanen

Pag. 83: Wielerstad Helmond

-Portret Toon van den Bogaerd

Pag. 84: Wielerstad Helmond

-De Vroolijke Sportbroeders

-De Helmond Bekerrit

Pag. 85: Wielerstad Helmond

-Portret Hans Bockom

-Het wedstrijdverbod

Pag. 86: Wielerstad Helmond

-De eerste jaren van RTC Buitenlust

Pag. 87: Wielerstad Helmond

-Portret Piet van der Linden

-De Oranjeronde

Pag. 88: Wielerstad Helmond

-Een nieuwe generatie

Pag. 89: Wielerstad Helmond

-Portret Cor Vriens

-Fietsen voor Sint Jozefheil

Pag. 90: Wielerstad Helmond

-Helmond Rondestad

Pag. 91: Wielerstad Helmond

-Portret Jannes Slendebroek

-De wielerschool

Pag. 92: Wielerstad Helmond

-Een nieuwe impuls

Pag. 93: Wielerstad Helmond

-Portret Wim van de Meulenhof

-De rood-witte brigade van Jan Relou

Pag. 94: Wielerstad Helmond

-Nationaal kampioenschap in Helmond

Pag. 95: Wielerstad Helmond

-Portret Edwin Raats

-Hein Verbruggen topbestuurder

Pag. 96: Wielerstad Helmond

-De moeizame weg naar een wielerbaan

Pag. 97: Wielerstad Helmond

-Portret Erwin Gijsbers

-De veldritten

Pag. 98: Wielerstad Helmond

-De jeugdafdeling groeit

Pag. 99: Wielerstad Helmond

-Portret Twan Brusselman

Pag. 100: Wielernest Heythuysen

-Wielerclub “Heitse Veuroet”

-Wielerclub “Midden-Limburg”

Pag. 101: Wielernest Heythuysen

-Portret Bas Peters

Pag. 102: Wielernest Horst

-De eerste wielrijders op de Groote Markt

-De eerste NWU-wielerronde na de Bevrijding

Pag. 103: Wielernest Horst

-Portret Harrie Kellenaers

Pag. 104: Wielernest Horst

-De broodrijders

Pag. 105: Wielernest Horst

-Portret Wil Brouwers

Pag. 106: Wielernest Horst

-De kerkdorpen

Pag. 107: Wielernest Horst

-Portret Marc Derix

-Het Wielernest Meerlo

Pag. 108: Wielernest Lierop

-Het prille begin

Pag. 109: Wielernest Lierop

-Portret Leo van Schalen

Pag. 110: Wielernest Lierop

-De supportersclub

Pag. 111: Wielernest Lierop

-Portret Henk van Seggelen

Pag. 112: Wielernest Lierop

-Het wielergezin van Horik

Pag. 113: Wielernest Lierop

-Portret Engelbert van Horik

Pag. 114: Wielernest Lierop

-Dr Pepper Race

Pag. 115: Wielernest Lierop

-Portret Heinz van der Schouw

Pag. 116: Wielernest Lierop

-Het veldritnest

Pag. 117: Wielernest Lierop

-Portret Evy Kuijpers

Pag. 118: Wielernest Lieshout

-De eerste jaren

Pag. 119: Wielernest Lieshout

-Portret Alie Zijlmans

-De oprichting van de supportersclub

Pag. 120: Wielernest Lieshout

-Het beste op het dak van Europa

Pag. 121: Wielernest Lieshout

-Portret Piet Damen

Pag. 122: Wielernest Lieshout

-De Lieshoutse Wielrenners

Pag. 123: Wielernest Lieshout

-Portret Piet Kessels

Pag. 124: Wielernest Lieshout

-Perfecte organisaties

Pag. 125: Wielernest Lieshout

-Portret Tonny Gruijters

Pag. 126: Wielernest Lieshout

-Wielerman Leo van Berlo

Pag. 127: Wielernest Lieshout

-Portret Peter Schepers

Pag. 128: Wielernest Liessel

-De “Lijsselse” wielerpioniers

Pag. 129: Wielernest Liessel

-Portret Marco Engels

-Gezellige sfeer bij Braderieronde

Pag. 130: Wielernest Liessel

-De Nationale kampioenen uit het dorp

Pag. 131: Wielernest Liessel

-Portret Werner Joosten

Pag. 132: Wielernest Liessel

-De wielerfamilies

Pag. 133: Wielernest Liessel

-Portret Erwin Bakker

Pag. 134: Wielernest Meijel

-Het wielerfeest van Juliana

Pag. 135: Wielernest Meijel

-Portret Patrick Claessens

-De kermiskoers op de “Vélo”

Pag. 136: Wielernest Meijel

-Crossen in de Simonshoekse bossen

Pag. 137: Wielernest Meijel

-Portret Sabrina Stultiëns

Pag. 138: Wielernest Mierlo

-Het prille begin

-WSV De Kersenlanders

Pag. 139: Wielernest Mierlo

-Portret Pierre van Neerven

Pag. 140: Wielernest Mierlo

-Een gouden naam: de legendarische Kersenronde

Pag. 141: Wielernest Mierlo

-Portret Tiny Cuijten

-Mierlo Tourdorp

Pag. 142: Wielernest Mierlo

-De coureurs

Pag. 143: Wielernest Mierlo

-Portret Peter van der Vleuten

Pag. 144: Wielernest Mierlo-Hout

-De Kim: pioniers op ’t Hout

Pag. 145: Wielernest Mierlo-Hout

-Portret Piet van der Kruijs

Pag. 146: Wielernest Mierlo-Hout

-Wielerfamilie de “Vleut”

Pag. 147: Wielernest Mierlo-Hout

-Portret Jos van der Vleuten

Pag. 148: Wielernest Mierlo-Hout

-Wielerfamilie de “Vleut”

Pag. 149: Wielernest Mierlo-Hout

-Portret Henk van Kilsdonk

Pag. 150: Wielernest Mierlo-Hout

-De Houtse wielerronde

Pag. 151: Wielernest Mierlo-Hout

-Portret Tonnie Gijsbers

Pag. 152: Wielernest Mierlo-Hout

-Houtse glorieperiode

Pag. 153: Wielernest Mierlo-Hout

-Portret Frank Moons

Pag. 154: Wielernest Mierlo-Hout

-Houtse wielertalenten

Pag. 155: Wielernest Mierlo-Hout

-Portret Addy van Stiphout

Pag. 156: Wielernest Mill

-Van de Zwaluw naar de Snelle Vogels

Pag. 157: Wielernest Mill

-Portret Han van Loon

-Van de Nacht van Mill naar de Kasteelronde

Pag. 158: Wielernest Mill

-Van de groene mat naar de racefiets

Pag. 159: Wielernest Mill

-Portret Pedro Klomp

Pag. 160: Wielernest Nederweert

-Levend varken als leidersprijs

Pag. 161: Wielernest Nederweert

-Drie generaties op de racefiets

Pag. 162: Wielernest Nederweert

-De coureurs uit ’t Pinnenland

Pag. 163: Wielernest Nederweert

-Portret Maurice Engbersen

-Het wielernest Leveroy

Pag. 164: Wielernest Neerkant

-De eerste wielerpioniers

Pag. 165: Wielernest Neerkant

-Portret Toine Verstappen

-Op de fiets naar huis na lekke band

Pag. 166: Wielernest Neerkant

-Afsluiten carrière bij de profs

Pag. 167: Wielernest Neerkant

-Portret Jos Bellemakers

-Winnen voor eigen deur

Pag. 168: Wielernest Neerkant

-De “Trots van Neerkant” verovert Europese titel

Pag. 169: Wielernest Neerkant

-Portret Yara Kastelijn

Pag. 170: Wielernest Ommel

-Vaandeldragers van het wielrennen

-Van de Berken naar d’n Diesdonk

Pag. 171: Wielernest Ommel

-Portret Pascal van Bussel

-De koersen rondom Oostappen

Pag. 172: Wielernest Oploo

-De pioniers van de wielersport

Pag. 173: Wielernest Oploo

-Portret Jan van Katwijk

Pag. 174: Wielernest Oploo

-De Gouden Helm Trofee

Pag. 175: Wielernest Oploo

-Portret Matje Gerrits

Pag. 176: Wielernest Oploo

-Het wielergezin van Katwijk

Pag. 177: Wielernest Oploo

Portret Piet van Katwijk

Pag. 178: Wielernest Oploo

-Olympia’s Tour in Plo

Pag. 179: Wielernest Oploo

-Portret Fons van Katwijk

Pag. 180: Wielernest Oploo

-Wielertalent

Pag. 181: Wielernest Oploo

-Portret Frans Thijs

Pag. 182: Wielernest Ospel

-“Ospels Eendracht” introduceert wielersport

-Sportman bij oprichting wielerclub

Pag. 183: Wielernest Ospel

-De zegening van de fietsen’

Pag. 184: Wielernest Ospel

-Zonder EPO geen wielerronde

Pag. 185: Wielernest Oostrum

Pag. 186: Wielernest Overloon

-Om de Overloon Museum Bokaal

Pag. 187: Wielernest Overloon

-Loon in bos en veld

Pag. 188: Wielernest Sevenum

-Trainen onder werktijd

Pag. 189: Wielernest Sevenum

-Duizenden toeschouwers bij avondcriterium

Pag. 190: Wielernest Sint-Anthonis

-De fietscross en Velocitas

Pag. 191: Wielernest Sint-Anthonis

-Portret Hans van Bavel

-Van Sint Tunnis via Spanje naar China

Pag. 192: Wielernest Sint-Anthonis

-Wielertalenten op verschillende terreinen

Pag. 193: Wielernest Sint-Anthonis

-Portret Alexander van Bavel

Pag. 194: Wielernest Someren

-Het prille begin

Pag. 195: Wielernest Someren

-Portret Teng Verwijlen

Pag. 196: Wielernest Someren

-De heropleving

Pag. 197: Wielernest Someren

-Portret Jan Spetgens

Pag. 198: Wielernest Someren

-“Heya de Spet”

Pag. 199: Wielernest Someren

-Portret Jac Spetgens

Pag. 200: Wielernest Someren

-Het wielermonument de Omloop der Peel

Pag. 201: Wielernest Someren

-Portret Michel van Dijk

Pag. 202: Wielernest Someren

-De opvolgers van de Spet

Pag. 203: Wielernest Someren

-Portret Patrick van Seggelen

Pag. 204: Wielernest Someren

-Vruchtbare grond voor veldrijders

Pag. 205: Wielernest Someren

-Portret Riny van Dijk

Pag. 206: Wielernest Someren

-Het Wilhelminaplein décor van wielerprofs

Pag. 207: Wielernest Someren

-Portret René Manders

Pag. 208: Wielernest Someren-Eind

-Wielerclub “Eind Vooruit”

Pag. 209: Wielernest Someren-Eind

-Portret Gerrit Vossen

Pag. 210: Wielernest Someren-Eind

-De Peelland Toer in ’t Eind

Pag. 211: Wielernest Stiphout

-Grote Prijs Mies de Louw

Pag. 212: Wielernest Stiphout

-Stippentse wielertalenten

Pag. 213: Wielernest Stiphout

-Portret Eric van Bree

Pag. 214: Wielernest Stiphout

-De Bavaria Profronde

Pag. 215: Wielernest Stiphout

-Portret Hans Bloks

Pag. 216: Wielernest Stramproy

-De Royer Wielerhistorie

Pag. 217: Wielernest Stramproy

-Portret Bjorn Hoeben

Pag. 218: Wielernest Venhorst

-Gouden jump in San Sebastian

Pag. 219: Wielernest Venhorst

-Portret Mirella van Melis

-Postbode wordt prof

Pag. 220: Limburgse Wielergemeente Venray

-De wielerclubs in vogelvlucht

Pag. 221: Limburgse Wielergemeente Venray

-Portret Norbert Poels

-Venrayse jongeren ontdekken racefiets

Pag. 222: Limburgse Wielergemeente Venray

-CJV: een begrip in de wielersport

Pag. 223: Limburgse Wielergemeente Venray

-Portret Wout Poels

Pag. 224: Limburgse Wielergemeente Venray

-Profs aan de start

Pag. 225: Limburgse Wielergemeente Venray

-De Royse wielertalenten

Pag. 226: Wielernest Wanroij

-De wielerrondes

Pag. 227: Wielernest Wanroij

-Portret Philip Heijnen

-In vijf Tours volop aan het werk

Pag. 228: Limburgse Wielergemeente Weert

-Op naar de Wildenberg

Pag. 229: Limburgse Wielergemeente Weert

-Portret Guus Saes

-De profrondes in oorlogstijd

Pag. 230: Limburgse Wielergemeente Weert

-De Weerter Wielerfamilies

Pag. 231: Limburgse Wielergemeente Weert

-Portret Jos Brunenberg

Pag. 232: Limburgse Wielergemeente Weert

-Telstar Profrondes

Pag. 233: Limburgse Wielergemeente Weert

-Portret Fons Steuten

Pag. 234: Limburgse Wielergemeente Weert

-De Weerter Wielertalenten

Pag. 235: Limburgse Wielergemeente Weert

-Portret Theo van der Loo

-Een kwart eeuw Rog Tour

Pag. 236: Limburgse Wielergemeente Weert

-Wiel Kuntzelaers en de VIVO-ploeg

Pag. 237: Limburgse Wielergemeente Weert

-Portret Niels Hamers

Pag. 238: Limburgse Wielergemeente Weert

-Weert als etappeplaats

Pag. 239: Wielernest Westerbeek

-Van de Grote Herfstprijs naar het WK

Pag. 240: Wielernest Ysselsteyn

-Drie generaties op de racefiets

Pag. 241: Wielernest Ysselsteyn

-Portret Peter Winnen

-Vruchtbare wielergrond

Pag. 242: Wielernest Ysselsteyn

-Winnen in zijn eerste Tour

Pag. 243: Wielernest Ysselsteyn

-Portret Martin Teunissen

Pag. 244: Wielernest Ysselsteyn

-Van de groene mat naar de koersen rond de kerk

Pag. 245: Wielernest Ysselsteyn

-Portret Mike Teunissen

Pag. 246: Wielernest Ysselsteyn

-Van de regenboog naar het geel

Pag. 247: Wielernest Ysselsteyn

-Portret Britt Teunissen

Pag. 248: Wielernest Zeeland

-Portret Daphny van den Brand

-Van de weg naar het veld

Pag. 249: Wielernesten Odiliapeel, Roggel en Tungelroy

Pag. 250: Bronnen

Pag. 251: Epiloog

PRESENTATIE WIELERBOEK "DE PEDAALRIDDERS VAN DE PEEL"

BOEK “DE PEDAALRIDDERS VAN DE PEEL” GEPRESENTEERD

LIEROP-Op zaterdag 25 juni werd in Lierop het wielerboek ‘De Pedaalridders van de Peel’ van Rien van Horik uit Someren gepresenteerd. De presentatie vond plaats vlak voor de start van de tweede etappe van de UCI-wielermeerdaagse voor junioren de Acht van Bladel. Voor en na de presentatie kwamen heel wat oud-wielrenners en andere belangstellenden hun bestelde boek afhalen. Het boek telt 252 pagina’s, is geïllustreerd met bijna 700 foto’s en bevat meer dan honderd geschreven ‘Wielerportretten’ van wielrenners en wielrensters uit de Peelregio. Daarbij wordt uitgebreid aandacht besteed aan de ‘wielernesten’ Asten, Heusden, Ommel, Someren, Lierop en Someren-Eind. Schrijver Rien van Horik neemt de lezers van zijn boek mee naar de oprichting van de eerste wielerclubs in deze dorpen rond 1900, de wielerfamilies Konings uit Asten en Spetgens uit Someren en de legendarische wielerkoersen van toen onder de KNWU en de NWB-vlag. Rien heeft de wielerverhalen van tientallen oud-renners opgetekend. Zijn broer oud-renner Bart (Engelbert) zorgde voor de vormgeving van het boek. Aan Bart en aan Bernadette van Seggelen werden de eerste twee exemplaren van het wielerboek overhandigd.

 

Na het verschijnen van het wielerboek “De Pedaalridders van de Peel” wordt deze pagina aangevuld met foto’s, wielerverhalen en filmpjes van de wielersport in de Peel. Zoals foto’s van de wielrenners uit Lierop, Someren, Deurne, Someren-Eind en Ommel.

Evy Kuijpers

Leo van Schalen

Bart van Horik

Douwe Verberne

Dyonne Dekkers

Frans Berkers

Lana Verberne

Mark van Horik

Piet Jacobs

Jeroen Dekkers

Bart Hurkmans

Michel van Horik

 

Sander Schuurmans

 

Piet Hurkmans

Ronny van Bommel

Heinz van der Schouw

Maarten de Groot

Frank Hurkmans

 

Driekske Althuizen

Bert Pots (tweede van links)

 

Jan Verhaegh

Hans van de Mortel

Stijn Westrik

Kees Jeurissen

Danny Weerts

 

Tinie Huisman

Jo Martens

Marc van Grinsven

Mart van Kessel

Mike Strijbosch

Frank van Bakel

Leo Pots

Martijn Elbers

Robbie van Bakel

Nico Martens

Yorick van Horik

 

Toon van de Wetering

Ronald van Haandel

DTS Clubkampioen bij de NWB in 1964.

Brabants kampioen Michel van Dijk

Frans Spetgens.

Sjef Bakermans

Dave van Seggelen.

René Manders.

Luca Vreeswijk.

Jan Smits.

 

Jan Looijmans.

Piet Martens.

Perry Adriaans

Savié van Horik.

Sjaak Spetgens.

Riny van Dijk.

Riny Berkers

Ed van de Voort

Teng Verwijlen.

Frank Meuffels.

Danny van Lierop.

Youri en Martijn Meeuws.

Wim Rutjens.

Sjaak Leenen

Johnny van de Laar

De Somerense Coppi Harrie Hendriks.

Noah Vreeswijk.

Marco Steijvers

Mark Knoops (in tweede stelling)

Brian Saas

Koen, Sara en Lotte Sonnemans.

 

Gerard Timmermans

 

Antoon Timmermans

Theo Timmermans

Pascal van Bussel

Suzan van Bussel

 

 

John Haazen

Dennis Haazen

Tiny van den Eijnden

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid