Foto
Foto
Foto

DE ACHTERGROND

Met de uitgave van dit wielerboek is een jongensdroom bewaarheid. Als kind spaarde ik de kauwgomplaatjes van de bekende profs van die tijd, organiseerde met mijn broers en buurjongens al wedstrijdjes op de gewone fiets en was een vurig supporter van mijn wieleridool Jan Spetgens. Op tienerleeftijd fietsten we naar de vele koersen rond de kerk in de Peelregio en daarbuiten, waren niet te beroerd om een tweehonderd kilometer lange fietstocht naar het Vlaamse Zichem te ondernemen en plakten de publiciteitsfoto’s van renners uit binnen-en buitenland op de muren van mijn tienerkamer. Mijn passie voor de wielersport was geboren en zou mij nooit meer los laten. Waar anderen naar de koers gingen om de deelnemers aan te moedigen luisterde ik ademloos naar de wedstrijdverslagen van de speaker. Dat wilde ik ook! Maar op jonge leeftijd maakte ik ook andere wielerplannen die uitkwamen. De organisatie van een klassieker in Lierop, het dorp waar ik ben opgegroeid. Maar ook een meerdaagse Peelland Toer om de wielerrondes in de regio weer nieuw leven in te blazen. Na een halve eeuw wielersport kwam er een andere wielerdroom, het schrijven van een boek over de wielerhistorie van de dorpen en steden in de Peel, eerder dan gepland om de hoek kijken. Omdat ik zo’n honderd wielerpresentaties op jaarbasis in mijn agenda had staan besloot ik vóór mijn pensioengerechtigde leeftijd te stoppen met mijn baan in het onderwijs. Om me volledig te kunnen richten op die presentaties. Maar toen brak de Coronapandemie uit en kreeg ik zoveel vrije tijd dat ik begonnen ben met het schrijven van dit boek. Waarin mijn favoriete schoolvak geschiedenis en de passie voor de wielersport samen komen. Afgewisseld met de heidewandelingen om telkens weer nieuwe inspiratie op te doen was ik hier bijna twee jaar dagelijks mee bezig. Met het doorpluizen van mijn eigen archief, gesprekken met oud-renners en het zoeken naar gegevens in krantenarchieven en wielerbladen. Mijn broer Bart zette mij op het spoor om te starten met het schrijven van het boek en heeft ontelbare uren gestoken in de vormgeving. Het geeft zeker geen volledig overzicht van de wielerhistorie in de Brabantse en Limburgse Peel. Dat kan ook niet anders omdat er honderden licentiehouders actief waren bij de beide wielerbonden. Maar het is wel een poging. Met weemoed brengt het ook de tijd terug waarin elk dorp zijn wielerronde en plaatselijke favorieten kende. In een streek waarin turfstekers en fabrieksarbeiders hun harde “labeur” even konden vergeten in hun aandacht voor de wielersport.

 

   Rijwielclub “Wilhelmina” Beek en Donk 1905

REVIEWS

Wim van Duivenbode (oud-KNWU-consul)

“Eindelijk een rustige zondag. Ik ben in het nieuwe boek van Rien van Horik gedoken. Een aanrader. Moet elke wielerliefhebber beslist op zijn boekenplank hebben staan. Een knap stukkie werk.”

Frank Meuffels (oud-renner)

“Geweldig mooi boek!”

Harry Hermkens (wielerfan)

“Prachtig boek! Zit op de camping en neus er elke dag in!”

Roy Schriemer (wielersportjournalist)

“Allereerst bekruipt je het gevoel bij het doorbladeren en doorlezen van de uitgave dat hier recht gedaan wordt aan regionale wielerhistorie. Veel meer regio’s zouden een dergelijke beschrijving verdienen, zodat de prestaties van renners en organisatoren niet verloren gaan. Het boek is een aanrader voor wielerliefhebbes uit de specifieke regio, maar zal zeker ook daarbuiten de fans aanspreken die in een recent of ver verleden wedstrijden reden of keken in De Peel of de degens kruisten met de hoofdrolspelers in dit boek.”

“Heb van de week jouw boek “De Pedaalridders van de Peel” mogen ontvangen. Ik wil je feliciteren met dit fantastisch boek, echt een boek naar mijn hart waarin ook de wat mindere renners aan bod komen. Zo’n boek lees je in één adem uit. Ben er heel blij mee.”

Jan Peeters (oud-speaker)

“Leest heerlijk weg telkens een nieuw verhaal en een ander dorp. Mooi en heel interessant ook al kom je niet uit de Peel”

Martien van Loon (wielersupporter)

“Mooi boek met veel herinneringen, echt ’n aanrader.”

Carli Giesbers (ex-wielrenster)

“Ik ben er heel blij mee! Maar wat een monnikenwerk moet het zijn geweest om het te maken….”

Marjan Van Der Heijden-van Doorn (dochter van oud-consul)

“Schot in de roos! Ook Piet van Doorn is blij met het boek. Veel herkenning voor hem maar ook voor mij. Samen genieten. Mooi werk geleverd.”

Harry van Son (wielerfotograaf)

“Heel mooi wielersportboek, met ook zeer oude wielerverhalen.”

Wim De Laat (oud-renner)

“Mooi boek, ben al een heel eind op weg.”

Mark Holtslag (oud-renner)

“Wat is dat een heerlijk boek om te lezen. De historie en nadere informatie van de renners waarmee ik gefietst heb, zeggen nu alles wat ik niet te weten kwam tijdens het koersen!  Geweldig ook al heeft mijn wieg niet in de Peel gestaan. Ik heb daar uiteraard wel vaker gekoerst. Wat leuk om te weten hoe de wielerkoers per dorp is ontstaan. Nu begrijp ik nog meer hoeveel tijd je aan dit prachtige boek gespendeerd hebt. In dit boek komen alle generaties, en regionale renners die goed gepresenteerd hebben aan bod.”

Wen van Hoof (moeder jeugdrenster)

“Geweldig mooi boek. Chapeau! Wat wij niet wisten, dat onze Kai nu al geschiedenis heeft geschreven. Super mooie verhalen.”

Noortje Geertshuis (ex-wielrenster)

“Ons pap is er super blij mee.”

Carlo Van Boekholt (oud-coureur)

“Prachtig boek Rien met mooie informatie.”

Wilfred Klappe (vader wielrenster Bo)

“Fantastisch boek, absolute aanrader. complimenten voor de schrijver!”

Anke van Extel-van Katwijk (Burgemeester Asten)

“Vandaag bracht Rien “De Pedaalridders van de Peel” Met het doorbladeren kwam ik al veel (oud)bekenden tegen.  Asten, Bakel, Boekel, Erp, Gemert, Handel, Heusden, Oploo, Ommel. Een geweldig boek. Dankjewel Rien!”

Jo Nederkoorn (wielerfotograaf)

“Een Super Boek”

John Kooij (oud-speaker)

“Dank voor boek. Ziet er goed uit.”

Martie Jeuken (sportpresentator)

“Het resultaat van het boek mag er zijn. Een prachtig naslagwerk en een aanrader voor iedere wielerliefhebber.”

Edward van Schaijk (oud-renner)

“Het is een prachtig boek om te lezen en te genieten van de foto’s.”

Piet Gijsbers (wielersportschrijver)

“Uiteraard nemen de hoofdstukken over steden als Helmond en Weert de nodige plaats in, maar dan blijkt ook dat in tal van kleinere plaatsen de wielersport al heel lang verankerd ligt. Van A (Aarle-Rixtel) tot Z (Zeeland) komen ze ruimschoots aan bod. Al bij het doorbladeren valt op hoe een kleurig portret van een bekend renner of renster met beschrijving een gedeelte van elke rechterpagina siert. De opmaak van het boek ziet er prachtig verzorgd uit. Doorweven met mooie verhalen neemt het de lezer, of dat nu een oudere dan een ietwat jongere is, mee naar de historie van de wielersport in Oost-Brabant en Noord-Limburg. Een aanrader voor elke rechtgeaarde wielerliefhebber om in de boekenkast te laten pronken.”

Prachtig boek, Rien en Bart. Heb me moeten bedwingen om het niet in één keer uit te lezen. Dat kost nogal wat tijd. Alleen de foto’s al zijn indrukwekkend. En dan al die verhalen over de Peeldorpen… prachtig! Daar waar ook nu nog vrijwel wekelijks wedstrijden van de VVAN verreden worden: pure amateursport.”

Albert van Maasakkers (KNWU-consul)

“Een geweldig mooi boek Rien. Afgelopen nacht na de wielerronde van Hapert nog tot ver na middernacht doorgebladerd en stukken gelezen. Ook qua vormgeving meer dan geslaagd. Dat roept om een vervolg. Kan nog best voor je 72 bent. Kom op man, je kunt het, zou ik zeggen!”

Susanne Groeneveld (wielersportschrijver)

“Geen Tourboek, maar wel een wielerboek met heel veel bekende namen én gezichten. Het lijkt wel een reünie op papier. Mooi naslagwerk van de gebroeders van Horik.”

Hans van Eck (oud-renner)

“Ik heb het boek ontvangen. Prachtvol boek, puur genieten. Daar mag je trots op zijn. Een dikke proficiat hiermee. Snel doorgebladerd en verdomd ik sta ook nog op een foto bij wielernest Stiphout samen met RIP Maarten Vogels.”

Willem Cretier (ex-coureur)

“Rien, hartstikke bedankt voor je boek, kom hier heel veel bekenden in tegen, een soort Deja Vu, vooral uit mijn NWB tijd, was zo’n beetje lichting Joop Martens,Martje van Kessel. Dries Willems, ome Joop, Piet Engbersen etc. Je hebt het perfect gedaan, chapeau messieurs!”

Mark Hermsen (wielrenner)

“ Bedankt voor het boek. Vind het leuk om te lezen over de verhalen van de vele bekende, maar ook wat onbekendere (voor mij) renners.”

Vic Geerlings (sportfotograaf)

“Rien, hartelijk dank voor het boek. Het ziet er fantastisch uit.”

Jan Barten (oud-renner)

“Verhalen die alles zo mooi maken. Te kort maar altijd in mijn historie van mijn passie het wielrennen.”

Petri van de Westerlo (ex-wielrenster)

“Rien, wat een ontzettend mooi boek heb jij gemaakt. Leuk dat wij er in staan. Groeten Frank, Petry en Jody Jochems

Nelly Claessens (wielerfan)

“Dank voor boek. Ziet er goed uit. Vandaag mijn huisgenoot verrast. Heel blij mee!!”

Toos van Katwijk (wielermoeder)

“Mijn echtgenoot Jan vind het een gruwelijk skôn boek en vraagt zich af hoeveel uren hier inzitten. Is de hele avond stil! Van de onaangename Coronajaren, heb jij aangename jaren gemaakt. Dankjewel namens Jan en mij.”

Matty Jeurissen (oud-organisator)

“Rien, ik wil je een compliment geven met je boek De Pedaalridders van de Peel. Je hebt de hele historie van Brabant en Noord Limburg gebundeld. Chapeau er zullen velen zijn die hiervan genieten.”

Ferd Raaijmakers (voormalig huisarts)

“Ik heb net het boek doorgenomen en sommige hoofdstukken gelezen. Prachtig en heel compleet. Bedankt voor je monnikenwerk.”

Rob Peeters (oud-renner)

“Ik heb het boek “De Pedaalridders van de Peel” inmiddels opgehaald in Beringe. Heb er al enkele uurtjes in gelezen……met plezier, dat moet ik zeggen. Omdat ik inmiddels 48 jaar meedraai met “de Vélo” in Meijel en van ’76 t/m ‘82 cyclocross en wegwedstrijden heb gereden bij de N.W.B. (her)ken ik best heel wat coureurs die beschreven en geportretteerd zijn. Een pluim voor het resultaat wat heel, heel veel tijd en moeite gekost heeft…..dat weet ik uit ervaring. Nogmaals, bedankt voor zoveel speurwerk en het uitbrengen van het boek.”

Onno van de Linde (wielerfan)

“Heb van de week jouw boek “De Pedaalridders van de Peel” mogen ontvangen. Ik wil je feliciteren met dit fantastisch boek, echt een boek naar mijn hart waarin ook de wat mindere renners aan bod komen. Zo’n boek lees je in één adem uit. Ben er heel blij mee.”

Theo van Kouwen (oud-renner)

“Heb vanmorgen het boek ontvangen, hartelijk dank hiervoor, het boek ziet er voortreffelijk uit. Mooi drukwerk en mooi verzorgd.”

Frans van Berlo (wielerfamilie)

“Hallo, vandaag je boek gekregen. Ziet er goed uit ga het met plezier lezen. Dank ook voor de aandacht voor Leo.”

Giel van Hooff (stadsarchivaris Helmond)

“Gisteren heb ik bij jouw broer het boek mogen ophalen: complimenten, een heul werk. De verhalen en al die fotootjes: dat is een boel informatie. En dan kan het bijna nooit helemaal kloppend zijn. Mooi dat je het verhaal aan weerskanten van de Peel hebt gedaan. Toch een positief effect van de corona.”

Wim Weijmans (oud-voorzitter)

“Complimenten voor dit indrukwekkende naslagwerk. Natuurlijk eerst gelezen over de wielernesten waar ik zelf bij betrokken geweest. Ik ben indertijd, begin jaren “60, door Willem Steenbakkers benaderd voor De Kersenlanders. Duizenden renners laten fietsen maar zelf nog nooit op een racefiets gezeten. Dus voor mij persoonlijk een stuk nostalgie en voor jou de indrukwekkende hoeveelheid werk in een fraai uitgevoerde uitgave.”

Giel Nabben (ex-coureur)

“Graag zou ik je nog even willen bedanken voor de persoonlijke bezorging van het boek bij mijn vader. Hij vond het een fantastisch cadeau en dit heeft een grote bijdrage geleverd aan de feestvreugde op de dag.”

Rens Scheijven (kleinzoon Naris de Vleut)

“Wat een prachtig boek heb je gemaakt. Veel complimenten daarvoor. Ik ga het met veel belangstelling lezen!  Fijn dat deze geschiedenis van de gewone man en vrouw hier in de regio die hun hart verpand hebben aan de wielersport zo behouden blijft!

Henk Jacobs (wielerfan)

“Bedankt voor het bezorgen van de boeken. Het boek ziet er heel mooi uit en ik vind het erg geslaagd om het, voor deze regio, op deze wijze in te delen, een opsomming van renners en prestaties zou hier niet gepast hebben. Goede keuze en netjes gedaan. Ik ga het aandachtig lezen. Jammer dat we elkaar niet getroffen hebben.”

Maurice Kuntzelaers (zoon Wiel Kuntzelaers)

“Hartelijk dank voor jouw geweldig naslagwerk. Ik blader en lees er regelmatig in. Veel herkenning van vroeger toen ik met mijn vader de wielerwedstrijden bezocht. Jammer dat mijn vader het niet meer heeft kunnen zien, maar ik ben er van overtuigd dat hij het geweldig had gevonden.”

Ruud Poels (oud-renner)

“Wat een prachtig boek, groot compliment daarvoor! Ik heb tijdens mijn vakantie al volop genoten van alle wetenswaardigheden en anekdotes, prachtig.”

[/vc_row]

PRESENTATIE WIELERBOEK "DE PEDAALRIDDERS VAN DE PEEL"

BOEK “DE PEDAALRIDDERS VAN DE PEEL” GEPRESENTEERD

LIEROP-Op zaterdag 25 juni werd in Lierop het wielerboek ‘De Pedaalridders van de Peel’ van Rien van Horik uit Someren gepresenteerd. De presentatie vond plaats vlak voor de start van de tweede etappe van de UCI-wielermeerdaagse voor junioren de Acht van Bladel. Voor en na de presentatie kwamen heel wat oud-wielrenners en andere belangstellenden hun bestelde boek afhalen. Het boek telt 252 pagina’s, is geïllustreerd met bijna 700 foto’s en bevat meer dan honderd geschreven ‘Wielerportretten’ van wielrenners en wielrensters uit de Peelregio. Daarbij wordt uitgebreid aandacht besteed aan de ‘wielernesten’ Asten, Heusden, Ommel, Someren, Lierop en Someren-Eind. Schrijver Rien van Horik neemt de lezers van zijn boek mee naar de oprichting van de eerste wielerclubs in deze dorpen rond 1900, de wielerfamilies Konings uit Asten en Spetgens uit Someren en de legendarische wielerkoersen van toen onder de KNWU en de NWB-vlag. Rien heeft de wielerverhalen van tientallen oud-renners opgetekend. Zijn broer oud-renner Bart (Engelbert) zorgde voor de vormgeving van het boek. Aan Bart en aan Bernadette van Seggelen werden de eerste twee exemplaren van het wielerboek overhandigd.

[/vc_row]

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid