Foto
Foto
Foto

Op deze pagina besteden we aandacht aan de rijke wielerhistorie van de regio Peelland op de grens van Brabant en Limburg. Eén van mijn wielerdromen is het schrijven van een boekwerk over de wielrenners en wielrensters uit mijn omgeving. Al op jonge leeftijd ben ik gaan schrijven over de wielersport in de regio en heb in de loop der jaren veel krantenknipsels, foto’s en programmaboekjes verzameld. Mocht U mij aan informatie en fotomateriaal kunnen helpen over de wielersport dan hou ik me aanbevolen!

Een voorbeeld van mijn wielerteksten is het intro voor het “Wielernest Someren.”

HET WIELERNEST SOMEREN
In de serie “Wielernesten”in de regio Peelland is het dit keer Someren die de revue passeert. “Zummere”, zoals het in de streektaal genoemd wordt, is een uitgestrekte, geïndustrialiseerde plattelandsgemeente met ongeveer 18.450 inwoners. Someren bestaat uit vier kerkdorpen: Someren-Dorp, Someren-Eind, Someren-Heide en Lierop. In deze bijdrage beperken we ons tot de eerste drie kerkdorpen. Lierop komt verderop in deze serie nog aan bod. Someren staat van oudsher bekend als een echt wielerdorp waar in de loop der jaren veel georganiseerd is op wielergebied. De meest in het oog springende wielrenner uit de Somerense wielerhistorie is ongetwijfeld de “Spet” Jan Spetgens geweest.
In 1909 vond op de Postel in Someren de oprichting plaats van een wielerclub.Het ging hier om “de Zwaluw.” Twee weken later werd bij Dina Meesterburrie (het huidige Centraal) een andere wielerclub opgericht onder de toepasselijke naam “De Moedige Trappers”. Deze vereniging had als doel evenementen in de omgeving per fiets te bezoeken. In de krantenverslagen uit die tijd wordt speciaal genoemd de Eindhovense Landbouwtentoonstelling.

In het begin van deze eeuw heb ik voor het clubblad van wielerclub Buitenlust artikelen geschreven over de “Wielernesten” in de Peelregio. Hierbij een aantal voorbeelden: Wielernest Someren en WielernestDeurne

Op woensdag 28 februari 2018 heb ik een lezing verzorgd over de rijke wielerhistorie van Someren en de kerkdorpen Eind, Heide en Lierop. De avond vond plaats in Hotel “Centraal” aan het Wilhelminaplein 3 in Someren en maakte deel uit van het jaarprogramma van  de Heemkundekring Asten-Someren de “Vonder.” Vanaf het begin van de vorige eeuw nemen deze “wielernesten” een belangrijke plaats in als het gaat over de wielersport in de Peelregio. Niet alleen op organisatorisch gebied maar ook gezien de prestaties van de plaatselijke wielrenners in de loop der jaren. Aan de hand van authentiek fotomateriaal, origineel beeldmateriaal van landelijke omroepen en gesprekken met oud-renners kwam de lokale wielergeschiedenis uitgebreid aan bod. De avond werd afgesloten met een aangepaste uitvoering van de quiz “Wielerpetje op, wielerpetje af.” Winnaar werd de veldrijder Noah Vreeswijk.

De lokale omroep SIRIS was aanwezig om de wieleravond te filmen. Op vrijdag 5 oktober volgde een reprise van de wieleravond voor een Somerense vriendenclub en deelnemers aan het Somerense wielerspel. Ook hier heb ik de goed bezochte bijeenkomst afgesloten met “Wielerpetje op, wielerpetje af.” Winnaar werd nu oud-renner Rene Manders.

Wellicht heeft U als vereniging in de “stille” winterperiode informatiebijeenkomsten of jaarvergaderingen op het programma staan waarbij U op zoek bent naar een passende invulling. Wij bieden U een authentieke wieleravond aan in de vorm van een wielerquiz. Met vragen uit de internationale wielersport, de regionale wielersport en/of over uw eigen vereniging. Daarvoor hebben we de beschikking over een beamer en groot scherm. Het enige waar U zelf als vereniging voor moet zorgen is een geluidsinstallatie en eventuele prijzen voor de wielerquiz. Eventueel kan deze wielerquiz ook gecombineerd worden met vraaggesprekken met regionale (oud)renners. Mocht U interesse hebben in ons aanbod dan kunt U met ons contact opnemen en kunnen we U verder informeren over eventuele tarieven.

DE NACHT VAN DE ZEILBERG TERUG OP DE WIELERKALENDER

Eind vorig jaar ben ik gevraagd om de organisatie van de elfde “Nacht van Zeilberg” te adviseren. Op vrijdag 28 juli 2017 wordt de wielerronde verreden. Binnen de organisatie heb ik me o.a. bezig gehouden met de PR. Zoals het persbericht dat hieronder te lezen is.

 

Tourtoppers van weleer terug in de Nacht van Zeilberg

Zeilberg- In de jaren tachtig stond de druk bezochte wielerronde bekend als het gezelligste profcriterium van Brabant. Met fraaie winnaars als wielerlegende Joop Zoetemelk en wijlen Laurent Fignon die ook in de Tour de France de eindoverwinning behaalden. Na een toen aangekondigde eenmalige terugkeer van de Nacht van Zeilberg drie jaar geleden (in het kader van 100 jaar Zeilberg) staat de wedstrijd toch weer opnieuw op de wielerkalender. Een aantal lokale ondernemers en verenigingsmensen hebben namelijk afgelopen winter opnieuw enthousiast hun schouders gezet onder de organisatie van het wielerevenement. De organisatoren hebben voor de elfde editie gekozen voor de datum vrijdag 28 juli. In de week van de Natourcriteria en als opening van de bouwvakvakantie een ideale wielerdag.

De meeste aandacht gaat op de laatste vrijdag van juli ongetwijfeld uit naar de wedstrijd voor oud-beroepsrenners die om 20.45 uur van start gaat in de Blasiusstraat. Daarbij een groot aantal deelnemers die in het verleden furore hebben gemaakt in de Tour. Steven Rooks bracht destijds de handen op elkaar na het veroveren van de bolletjestrui. Ook de vorig jaar gestopte Johnny Hoogerland (bekend van het prikkeldraadincident) komt aan de start. Voormalige groene truiwinnaar Jean-Paul van Poppel won maar liefst negen etappes in de Tour. Maar ook ex-coureurs als Erik Breukink (nog steeds de laatste Nederlandse gele truidrager), Eddy Bouwmans (winnaar van het jongerenklassement), Frans Maassen, Nico Verhoeven, Rob Harmeling, Bart Voskamp, Max van Heeswijk, Gert Jakobs, Leon van Bon en Twan Poels staan vooral bekend om hun successen in de Franse nationale ronde. De plaatselijke inbreng wordt gevormd door Frank van Bakel en Kees Jeurissen. De organisatoren zijn er ook in geslaagd om de “Leeuw van Vlaanderen” ex-wereldkampioen Johan Museeuw te strikken. Meervoudig ritwinnaar op de legendarische Alpe d’Huez Peter Winnen beperkt zich tot het lossen van het startschot.

Er is gezorgd voor een omvangrijk voorprogramma in het centrum van Zeilberg. Dat begint om 15.00 uur met de Dikke Banden Race voor de schooljeugd van Groot-Deurne in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar op gewone fietsen. Er zijn hiervoor prachtige prijzen beschikbaar gesteld. Inschrijven is tot op de wedstrijddag mogelijk bij Schoenmode Zeilberg. Om 16.00 uur staat er op initiatief van de plaatselijke toerclub ’t Verzetje een ploegentijdrit op het programma. Het team dat het dichtst bij de vooraf opgegeven gemiddelde snelheid komt is winnaar van dit onderdeel. Met deelname van teams van de organiserende vereniging, de Wekkers, Manders Fietsen en teams met welluidende namen als De Platte Tube, ‘t Leegpompje en De Knarsende Tanden. Een groot aantal regionale coureurs komen vervolgens aan het vertrek bij de gecombineerde wedstrijd voor elite, beloften en amateurs. Deze wedstrijd over 80 kilometer begint om 17.00 uur. De lokale inbreng wordt gevormd door de talentvolle Robbie van Bakel en routinier Marc van Grinsven. De concurrentie is er o.a. van de Helmonders Twan Brusselman en Edwin Arts. Met Bryan Bouwmans (Gemert) en Willem Bok staan er ook renners aan de start waarvan de vaders in het verleden op het erepodium stonden in de Nacht van Zeilberg. Zoals in het verleden ook gebruikelijk was trekt er voorafgaand aan de presentatie van de ex-profs een uitgebreide reclamekaravaan door de Zeilbergse straten. Daarna worden de deelnemers aan het publiek voorgesteld door de beide speakers Joop Engelen en Rien van Horik. Zij maken ook deel uit van de KNWU-jury die vanuit de bekende Sauna Dianabus hun werkzaamheden kunnen verrichten. Het internationaal opererende bedrijf Ambulance Event Service uit Vlierden verzorgt de medische begeleiding in de koers. Dankzij de medewerking van een groot aantal sponsors is de entree gratis. Ook de plaatselijke horeca heeft duidelijk ingespeeld op de verwachte toeschouwersstroom naar het Deurnese kerkdorp. Vanaf de vele terrassen in de finishstraat zal de wedstrijd nog beter te volgen zijn.

 

Programma 11e Nacht van Zeilberg

15.00 Dikke Banden Race voor de schooljeugd

16.00 Ploegentijdrit voor toerclubs

17.00 KNWU-Elite,beloften,amateurs

19.15 Reclamekaravaan

20.15 Presentatie ex-profs

20.45 Ex-profs

22.00 Prijsuitreiking

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid