Foto
Foto
Foto

CORONA-BLOG 41: DE TIEN VAN RIEN FAVORIETE TV-SERIES

4 juni 2020


CORONA-BLOG 41: DE TIEN VAN RIEN FAVORIETE TV-SERIES

Vandaag in de “Tien van Rien” mijn tien meest favoriete misdaadseries op TV aller tijden. Het zijn louter Scandinavische series, waarvan ik er ook een groot aantal op DVD heb. Ik kijk daarnaast vrijwel nooit “live”naar de afleveringen maar neem ze meestal op. Ik heb geen Netflix maar de Nederlandse en Belgische TV-zenders hebben al jaren een groot aanbod aan deze crime-series. “Bingewatchen” (het marathonkijken) is hierbij één van mijn favoriete bezigheden. Zonder ondertiteling ben ik bij deze series helemaal verloren. Af en toe hoor ik nog wel eens een Brabants dialectwoord voorbij komen maar verder is de taal voor mij niet te volgen. Ik heb (na lang zoeken) ook tien foto’s kunnen vinden van Scandinavische wielrenners(-sters) die ik aan de micro heb gehad. Als ze aan de start stonden probeerde ik hun namen in hun landstaal uit te spreken. Dat is vaak totaal anders dan de Nederlandse uitspraak van hun namen. Regelmatig ben ik daarbij wel eens “over mijn tong gestruikeld.” Ik hoop dit flink uitgedunde wielerjaar toch nog de Noordelijke renners(-sters) nog eens welkom te kunnen heten: “Välkommen till de skandinaviska cyklisterna.”

DE TIEN VAN RIEN

10- Ófærð-Trapped (2015)

Een mysterieuze Ijslandse politieserie waarin een afgelegen vissersdorp ingesneeuwd is.

9-Den Fördömde-De verdoemden (2010-2013)

Forensisch psycholoog en profiler bij de politie Sebastian Bergman raakt betrokken in een moordonderzoek nadat zijn vrouw en dochter omgekomen zijn bij de tsunami in Thailand.

8-Beck (1997-2018)

Er zijn in totaal 38 afleveringen gemaakt van de Zweedse misdaadserie met Kommisar Beck.

7-Springfloden-Springtij (2016)

Een aangrijpende Zweedse misdaadserie waarin Tom Stilton en Olivia Rönning proberen een onopgeloste moordzaak op te lossen.

6-Jordskott (2015)

Aangrijpende Zweedse serie met politieagente Eva over het behoud van een mysterieus bosgebied.

5-Innan vi dör-Before we die (2017)

Moeder (politie-inspecteur Hanna) is in de Zweedse hoofdstad Stockholm samen met haar zoon betrokken bij een interne machtsstrijd binnen de onderwereld.

4-Sorjonen-Bordertown (2016)

Kai Sorjonen is detective bij de Finse Nationale Opsporingsbrigade en ontvlucht met vrouw en dochter de drukke stad.

3-Forbrydelsen-The Killing (2007-2012)

Samen met haar collega’s onderzoekt politie-inspecteur Sara Lund duistere moorden in en rond de Deense hoofdstad Kopenhagen.

2-Wallander (2008-2016)

De Zweedse serie die de eigenwijze politieinspecteur Kurt Wallander volgt in Ystad.

1-The Bridge-Bron/Broen (2011-2018)

In deze Zweeds-Deense misdaadserie een geweldige rol van Sofia Helin die de Zweedse inspecteur Saga (met Asperger) speelt.

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid