Foto
Foto
Foto

CORONA-BLOG 56: DIT WEEKEND OOK GEEN NK OP DE COL DU VAM.

19 juni 2020


CORONA-BLOG 56: DIT WEEKEND OOK GEEN NK OP DE COL DU VAM.

Ik had er heel erg naar uitgekeken. Na bijna een kwart eeuw zou ik dit weekend voor de tweede keer in mijn speakerloopbaan een NK voor profs van commentaar mogen voorzien. Toen vorig jaar tijdens een persconferentie voorafgaand aan Olympia’s Tour bekend werd dat het NK dit wegseizoen op de Col du Vam bij het Drentse dorp Wijster gehouden zou worden hoopte ik al er bij te kunnen zijn. Organisator Thijs Rondhuis zag mij als één van de speakers drie dagen lang de diverse kampioenschappen aan elkaar praten. Met uitzondering van de jeugd en de masters zouden alle andere categorieën dit weekend op en rond de VAM-berg strijden om de nationale titels. Het zou ook een geweldig wielerfeest worden met diverse randactiviteiten en een uitstekende promotie voor fietsprovincie Drenthe. Een ideale datum omdat het door de verschuivingen op de internationale wielerkalender ook niet zou samenvallen met de TT in Assen. In overleg met de KNWU is door de Coronaperikelen enkele maanden geleden al het besluit genomen om het NK op de Col du Vam een jaar uit te stellen. De UCI heeft de nationale kampioenschappen in augustus ingedeeld en dat is in ons land door het verbod op evenementen niet mogelijk.

De enige keer dat ik tot dusver speaker was bij een NK voor profs was in 1996 toen Maarten den Bakker voor de eerste keer nationaal kampioen werd. Vóór Bart Voskamp en Erik Dekker. Met de Kruisberg en de Lange Raarberg in Meerssen als scherprechter in de finale, kregen de coureurs een zwaar parkoers voorgeschoteld. Enkele weken daarvoor had de voorzitter van de jury mijn streekgenoot Jan van Gestel mij nog gevraagd of ik op de zaterdag of op de zondag wilde presenteren. Dat werd natuurlijk de zondag, waardoor ik (nog net 39 jaar jong) op de zaterdag (bij de amateurs en de vrouwen) op de verzorgingspost stond als commissaris. Later heb ik de opgenomen beelden van die zondag nog eens terug gezien en toen viel mij op dat de Tv-commentator regelmatig letterlijk herhaalde wat ik zojuist via de luidsprekers verteld had. Dat kan natuurlijk ook te maken hebben met de communicatie van de jury via de radio. Ik was daarmee weer een wielerervaring rijker en had de stille hoop om nog eens een NK voor profs te mogen presenteren.

UPDATE

Terwijl ik bovenstaande regels al had getypt werd op een persconferentie op de Col du Vam bekend gemaakt dat er wellicht toch een NK in Wijster verreden wordt. Wordt vervolgd!

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid