Foto
Foto
Foto

CORONA-BLOG 69: OVER MOORSEL EN DE RONDE…

17 oktober 2020


CORONA-BLOG 69: OVER MOORSEL EN DE RONDE

In mijn actieve schooljaren als onderwijzer besteedde ik altijd veel aandacht aan de (lokale) geschiedenislessen over de Tweede Wereldoorlog. Ik had daarbij steeds een aandachtig gehoor. Daar moest ik aan denken toen ik gisteren mijn (bijna) dagelijkse herfstwandeling maakte door een gedeelte van de Onderduikersroute in Lierop te volgen. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog leefden tientallen onderduikers verborgen in de bossen van buurtschap Moorsel. Nog steeds zijn er overblijfselen van het onderduikerskamp “Dennenlust” te vinden. Het gehucht Moorsel dateert van de Middeleeuwen. Het heeft ook een link met het wielrennen. In de jaren zestig werd er zelfs eens gestreden om de Brabantse en Zeeuwse veldrittitels. Ook voor de regionale veldritten is de supportersclub wel eens uitgeweken naar de bospaden in deze omgeving. Ik kan me herinneren dat we in onze jeugdjaren ook wel eens wedstrijdjes gefietst hebben op het ultrakorte rondje op Moorsel.
Als kleuter won ze al haar eerste wedstrijdjes tijdens de “Toer dur Lierup”. Morgen staat ze aan de start van haar derde Ronde van Vlaanderen. Evy Kuijpers is opgegroeid in de buurtschap Moorsel en komt ook dit onvoorspelbare wegseizoen uit voor het CCC-Liv team. Ook zij had graag de “Helleklassieker” Parijs-Roubaix gereden, maar helaas is dit monument voor dit jaar van de kalender verdwenen. Samen met haar ploeggenoten had ze onder leiding van “ervaringsdeskundige” Lars Boom het parkoers in de “Hel van het Noorden” al verkend. Lars vertelde mij dat ze blaren op haar hand over had gehouden aan het “dokkeren” over de kasseien. Gelet op haar rijzige gestalte- in het opvallende oranje shirt- zal ze ongetwijfeld morgen in beeld te zien zijn tijdens de live-uitzending van “haar” Ronde. Evy was niet de eerste coureur uit het Lieropse gehucht. In de jaren zeventig begon Frans Berkers namelijk in het shirt van de legendarische wielervereniging de Kersenlanders als adspirant zijn wielerloopbaan. Hij was ook als bestuurslid betrokken bij de oprichting van de supportersclub. En om mijn verhaal “rond” te maken: de familie Berkers speelde een heel grote rol bij de hulp aan de onderduikers op het einde van de Tweede Wereldoorlog

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid