Foto
Foto
Foto

CORONA-BLOG 79: RISE AND SHINE AMERICA!

3 november 2020


CORONA-BLOG 79: RISE AND SHINE AMERICA!

DINSDAG 3 NOVEMBER 2020

Nu ik plotseling een “zee” van tijd heb gekregen heb ik ook mijn archiefdozen weer uit de berging tevoorschijn gehaald. Ook van mijn rondreizen door Noord-Amerika en Canada in de jaren tachtig. Ik heb toen al mijn foto’s, krantenknipsels, entreekaartjes, bonnetjes en andere prularia in die dozen “gekieperd” en nooit meer de tijd (en de “goesting”) gevonden om ze bijvoorbeeld in te plakken in fotoboeken. Tussen deze spullen zat ook een papieren kroon met het opschrift “Medieval Times” en een programmaboekje van de middeleeuwse riddershow in Florida. Op de eerste pagina zat bijgaande foto geplakt. Daar ben ik als prille dertiger (met cameradraagtas en groene kroon) te zien in het gezelschap van Amerikaanse “edellieden”. Een compleet (Spaans) kasteel was nagebouwd, ridders en jonkvrouwen voerden hun show op en overvriendelijke serveersters zorgden voor de aanvoer van grote stukken rib-eye steak. Voor de verandering eens (naar Middeleeuwse traditie?) geen bestek! Een vreemde gewaarwording deze geschiedkundige uitstap in een land waarin nooit geen sprake is geweest van de Middeleeuwen zoals wij die kennen.
Die reis was mijn tweede kennismaking met het land van Uncle Sam. In 1986 hebben we een bezoek gebracht aan de Wereldkampioenschappen wielrennen in Colorado Springs en daaraan voorafgaand een “roadtrip” gemaakt langs de Oostkust van het land met de onbegrensde mogelijkheden en verrassend veel natuurschoon. Een jaar later zijn we onze rondrit langs de Westkust en door het midden van de States begonnen in de wereldmetropool New York en was het tropisch warme Florida ons eindstation. Als we in de hotelbars in gesprek kwamen met de lokale bevolking hadden ze vaak geen idee waar Nederland lag (“in de buurt van Noorwegen?”), was wielrennen een voor hen totaal onbekende sport, bleek men niet zo geïnteresseerd in de landelijke politiek en werden we regelmatig verrast door de typisch Amerikaanse humor die niet echt de mijne is. Ik betrap me erop dat ik dan ook nooit een kijker ben geweest van Amerikaanse comedyseries. Met uitzondering van All in the family en Laurel & Hardy. Maar ik heb wel de films van Quentin Tarantino en Paris-Texas op mijn favorietenlijstje staan. In de jaren negentig was ik ook een “die-hard” fan van de TV-serie Twin Peaks. Daar moest ik allemaal aan denken toen ik vandaag de beelden voorbij zag komen van de Amerikaanse verkiezingen waarin Donald Trump en Joe Biden gaan duelleren om het presidentschap. Verbaal hebben ze elkaar vooraf al regelmatig uitgedaagd. Zou een middeleeuws duel te paard en met zwaard niet beter passen bij de “American Style”?…..
(Overigens heb ik voor de rubriek de “Tien van Rien” al een bijdrage op de plank liggen over mijn tien meest favoriete Nederlandstalige “grappenmakers.”)

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid