CORONA-BLOG 84: DAMES GAAN VOOR…
Tijdens mijn zwerftochten over de heide en door de bossen in de omgeving van Someren en Lierop doe ik regelmatig inspiratie op voor de stukjes die ik schrijf op Facebook. De aanleiding deze keer is een item van het regionale “verzamel”programma op TV RegioNED, waarin ik vorige week een filmpje voorbij zag komen van de eerste vrouwelijke deelneemster uit ons land aan een officieel Wereldkampioenschap voor vrouwen. Dat was de nog altijd kwieke dame die nog steeds op de racefiets zit Annie Jelles (79) uit het Amsterdamse Tuindorp. Ik neem mijn (wieler)petje hiervoor af! Ze werd vierde bij dat Wereldkampioenschap in 1959, dat verreden werd in het Belgische Rotheux, onder de rook van Luik. Dat was niet dezelfde locatie waar de mannen in actie kwamen. Want die streden om de regenboogtrui op het autocircuit van Zandvoort. De Belgische Yvonne Reijnders won de eerste van in totaal vier regenboogtruien op de weg in dat jaar.
De nu 83-jarige Yvonne Reijnders werd in haar jonge jaren “gehard” door met haar bakfiets zakken met (steen)kolen naar de klanten te brengen. Haar vader was namelijk kolenhandelaar. In de periode dat de huidige ereburger van Zoersel actief was op de racefiets waren het vooral de Belgische dames die internationaal de lakens uitdeelden. Die rollen werden omgekeerd toen onze landgenotes in totaal maar liefst dertien keer de wereldtitel zouden veroveren.
Mijn eerste kennismaking met het vrouwenwielrennen moet de wielerronde van Mierlo zijn geweest, waar vanaf het eind van de jaren zestig ook de pas opgestarte damescategorie bij de KNWU startgelegenheid kreeg. Speciale aandacht zal er ongetwijfeld geweest zijn voor de streekrensters Truus Smulders uit Gerwen en Alie (nu Alice) Zijlmans uit Lieshout. Met beide ex-wielrensters heb ik later nog eens teruggekeken op hun actieve wielerloopbaan.
Vóór de Tweede Wereldoorlog was de Haagse Mien van Bree de eerste Nederlandse wielrenster die internationaal presteerde. Ze werd in 1938 en 1939 wereldkampioene zonder dat de titelstrijd officieel erkend werd. Het toeval wil dat mijn oma (de moeder van ons mam) met één letter verschil dezelfde naam heeft als de eerste wielrenster van ons land: Miet van Bree. Haar zoons (mijn ooms dus) hebben mij en mijn broers besmet met het wielervirus, waar gelukkig geen vaccin voor nodig is!
Via onderstaande link is het filmpje met Annie Jelles te bekijken: