Foto
Foto
Foto

CORONA-BLOG 90: BLIJFT HET KOERSGELUID VERSTOMD?

22 november 2020


CORONA-BLOG 90: BLIJFT HET KOERSGELUID VERSTOMD?

Als jeugdige wielersupporter ben ik opgegroeid met de muziek van Radio Bollen uit Heeze en Radio Manders (“wie anders”) uit Asten die met hun luidsprekers over de parkoersen van de regionale wielerrondes schalden. De muziek van James (over)Last “op klompen” brengt meteen weer de sfeer van toen naar boven. Als speaker bij de wielerkoersen heb ik in de loop der jaren met diverse “geluidsverzorgers” mogen samenwerken. Met professionele bedrijven en met goedwillende hobbyisten. Er was natuurlijk het kwaliteitsverschil tussen de verschillende aanbieders. Soms (bij minder draagkrachtige organisatoren) had men voor “eigen” geluid gezorgd. Een dag later op mijn werk voor de klas hield ik er nog een schorre stem aan over. Behalve de kwaliteit van de microfoon vind ik het altijd prettig als ik mezelf ook kan horen. In de beginjaren als omroeper waren er nog geen draadloze microfoons en kon mijn lichtgrijze jurybroek soms rechtstreeks naar de stomerij omdat de microfoonkabel bij veldritten ook door zand en modder gesleept werd. Ook kan ik waarderen als er passende muziek bij de juiste koers te horen is. Heel vroeger nog op muziekcassette (of een krakende lokale radiozender op de achtergrond) maar tegenwoordig met Spotify en een veel groter aanbod aan muziek.
Het geluidsbedrijf waar ik ongetwijfeld het meest mee heb mogen samenwerken is het familiebedrijf van Foolen uit Lieshout. Met vader Piet was het vaak lachen op de koers. Zoon Pieter heeft het bedrijf voortgezet en verzorgt nog steeds in onze regio vaak het geluid. De laatste jaren heb ik daarnaast steeds meer samengewerkt met Joram en Paula Peters. Over de geluidskwaliteit van de BOSE-boxen en hun gastvrijheid ben ik erg te spreken. Ook kan ik heel goed werken met het geluid van Sportscom van Richard Beereboom uit het noorden van ons land. Tot enkele jaren geleden hanteerde ik ook regelmatig in het zuiden van ons land met veel plezier de microfoon van Römers Geluidstechniek. Veel van deze bedrijven hebben natuurlijk ook een flinke klap gehad door de Coronamaatregelen, waardoor bijna al hun geplande wielerwedstrijden van de kalender verdwenen. Ook met deze beroepsgroep heb ik te doen. Hopelijk kan ik in 2021 weer veelvuldig gebruik maken van hun microfoons.

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid