Foto
Foto
Foto

CORONA-BLOG 91: OP ZOEK NAAR HET WIELERNEST YSSELSTEYN.

26 november 2020


CORONA-BLOG 91: OP ZOEK NAAR HET WIELERNEST YSSELSTEYN.

Het dorp bestaat volgend jaar precies een eeuw. Ysselsteyn, het ontginningsdorp in de Peel, is bij de wielerliefhebbers vooral bekend door de prestaties van de vroegere buren Mike Teunissen en Peter Winnen. Deze laatste won Touretappes in de jaren tachtig en de witte trui als eindwinnaar van het jongerenklassement. Peter zat met mij samen op de pedagogische academie de Kempel in Helmond (wel twee schooljaren lager) maar zou het onderwijs laten voor wat het was toen hij bij Ijsboerke een profcontract kreeg aangeboden. Ysselsteyn is het enige dorp in ons land met twee verschillende profs die twee verschillende leiderstruien verzamelden in de Tour. Maar liefst zeven telgen uit de families Teunissen waren actief op de racefiets. Vaandeldrager was de in 2007 overleden Theo Teunissen (de opa van Mike en Britt) die in de jaren vijftig successen boekte in de wielerkoersen van de NWB. Zoon Martin zette de successenreeks voort vanaf de jaren zeventig en zou op zijn veertigste stoppen met de actieve wedstrijdsport. Martin stond vooral bekend om zijn vlijmscherpe eindschot. Hij reed samen met onzen Bart voor de wielerploeg van R&B Glas-Gebroeders Martens. Het was ook mijn meest succesvolle broer op de racefiets die Mike in zijn beginjaren trainde. Mike die vorig jaar de wielerharten sneller deed kloppen toen hij de openingsrit in de Tour won en enkele dagen de gele leiderstrui mocht dragen. Heel veel wielrenners uit het dorp zijn actief geweest bij de Limburgse bond de NWB. Maar in het begin van deze eeuw was er ook kortstondig een KNWU-wielervereniging de “Grensstreek” gevestigd in Ysselsteyn.
Voor ons boek de “Pedaalridders van de Peel” ben ik uiteraard ook in de wielerhistorie van het Limburgse Peeldorp, op de grens met Brabant, gedoken. En wie kan mij daarbij beter helpen dan oud-renner Gerard Keijsers die ook in het dorp is opgegroeid. Binnenkort ga ik bij hem op bezoek om de wielerverhalen van vroeger op te tekenen. Want daar gaat het mij vooral om bij het schrijven van het boek: de wielerverhalen van toen en nu. Maar ook om rechtenvrije foto’s die mijn broer Bart verzamelt om het boekwerk te kunnen verlevendigen. Als volgers van mijn Facebookpagina en website mij interessante gegevens uit de wielerhistorie van Ysselsteyn kunnen melden dan hou ik mij aanbevolen. Dit kan via Messenger maar ook op verschillende andere manieren. De adresgegevens zijn te vinden op mijn website.
Vanmorgen heb ik bezoek gehad van ED-correspondent Rinus van Houts voor een interview in het regionale dagblad. Ook op deze manier hoop ik contact te kunnen leggen met wielerfans in de Brabantse Peelregio. Een nieuwe uitdaging die mijn enthousiasme voor de wielersport (na het wegvallen van al die tientallen presentaties) weer op doet leven!

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid