Foto
Foto
Foto

CORONA-BLOG 95: OP ZOEK NAAR SEVENUM.

11 december 2020


CORONA-BLOG 95: OP ZOEK NAAR SEVENUM.

Het was de lange hete zomer van ’73 toen ik vakantiewerk deed in Sevenum op de “Schatberg”. Samen met mijn oom was het mijn voornaamste taak om de aansluitingen van rioleringsbuizen van groene zeep te voorzien… Enkele weken later begon ik op de Kempel aan mijn opleiding als onderwijzer. Mijn vakantiejob was mijn eerste kennismaking met het Peeldorp dat in het plaatselijk dialect als “Sérum” wordt uitgesproken. Later kwamen we voor familie-of vriendenfeestjes regelmatig bij de “Turfhoeve” buiten het dorp. Deze persoonlijke herinneringen zullen geen plaats krijgen in het boek “De Pedaalridders van de Peel.” Wel de historie van het wielerdorp.
Vanaf het eind van de jaren tachtig werden we jaarlijks door de organisatie uitgenodigd om als speaker te fungeren in het avondcriterium. Tot aan de laatste editie in 2002 (gewonnen door streekrenner Norbert Poels) is het één van de drukst bezochte KNWU-criteriums in Limburg geweest. Het publiek stond rijen dik langs het parkoers of liep zelf mee in de stratenloop. Misschien dat de aanwezigheid van de campinggasten van de “Schatberg” zorgde voor die massale toeloop. De wielerfan die mij jarenlang naar de wielerronde haalde was oud-renner Hub Janssen. In zijn wielerloopbaan behoorde hij in de jaren zestig tot één van de meest veelbelovende jongeren bij de (toen nog) R.K.N.W.B. Ook zijn plaatsgenoot Mart Verrijth zou succesvol zijn in de rangen van de Limburgse wielerbond. Onder deze vlag werden er ook verschillende wielerrondes in het dorp georganiseerd en veldritten op de “Schatberg”. Ook is er jaren geleden sprake geweest van de aanleg van een permanent wielerparkoers.
Voor mijn zoektocht naar informatie over de wielerhistorie van Sevenum ben ik op zoek naar de contactgegevens van Hub Janssen, wielerverhalen en foto’s (in een hogere resolutie). Omroep Rozah heeft het avondcriterium (waar mijn collega Jan Schut de microfoon hanteerde) in het begin van deze eeuw gefilmd.

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid