Foto
Foto
Foto

CORONA-BLOG 98: OP ZOEK NAAR DE WIELERVERHALEN UIT BAKEL.

21 december 2020


CORONA-BLOG 98: OP ZOEK NAAR DE WIELERVERHALEN UIT BAKEL.

In deze bijdrage gaan we voor “De Pedaalridders van de Peel” op zoek naar de wielerverhalen uit Bakel, Milheeze en De Rips. De Peeldorpen van deze vroegere gemeente hebben een lokale wielergeschiedenis die terug gaat naar het begin van de jaren vijftig toen Leo van de Laar (sloot zijn wielerloopbaan als beroepsrenner af) en “Bertje de Wijer”(Lambert van de Weijer) succesvol waren op de racefiets. De jaren zestig begonnen met de nationale NWB-titel van Leo van Bommel. De meest opmerkelijke prestaties op wielergebied in Bakel komen op naam van de broers Roel, Dirk en Paul van Schalen. Deze laatste was met overwinningen in klassiekers zoals Veenendaal-Veenendaal ook bij de profs succesvol. Het “Wielernest Bakel” stond vanaf het begin van deze eeuw vooral in het teken van het veldrijden. Jarenlang werd er in de winter een nationale Rabobank-cyclocross georganiseerd, met als hoogtepunt de organisatie van het NK veldrijden voor de jeugd in 2014. De huidige nationale veldritcoördinator Ad van Grootel was één van de kartrekkers van deze veldrit, waarin de Zandse Berg als scherprechter fungeerde.
Zijn zoons Koen en Frank behoorden in de jongerencategorieën tot de veldrittalenten van hun generatie. Frank was zelfs de beste Nederlander tijdens het WK cyclocross voor junioren in 2002 in het Belgische Zolder. Ook Peter van den Heuvel en Veerle Goossens specialiseerden zich in het veldrijden. Vijfmaal werd er in Bakel ook een KNWU-wielerronde verreden, waarvan driemaal een districtskampioenschap. Wieler Vereniging Amateur Sport Nederland heeft voor haar zomerse woensdagavondwedstrijden regelmatig de beschikking over parkoersen in het buitengebied van de kerkdorpen. We zijn ook voor Bakel, Milheeze en De Rips op zoek naar wielerverhalen, foto’s (in een hogere resolutie) en wieleranekdotes. Meer informatie (en de mogelijkheid om het wielerboek te reserveren) op de beginpagina van deze website.
Het filmpje toont de actie op de Zandse Berg tijdens het NK veldrijden voor de jeugd in 2014.

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid