Foto
Foto
Foto

DAAGS NA DE TOUR WANDELEND OVER STRABRECHTSE HEIDE.

20 juli 2020


DAAGS NA DE TOUR WANDELEND OVER STRABRECHTSE HEIDE.

Vanmiddag kreeg ik , tijdens één van mijn zwerftochten over de Strabrechtse Heide (mijn persoonlijke challenge om de 80 kilometer te halen duurt nog tot eind deze maand), zoals dat heet “een heel apart gevoel van binnen.” Niet alleen van het geritsel van de bladeren op de grote stille heide of de paarse gloed van de tienduizenden heideplantjes. Maar ook van de gedachte aan de dag na de Touraankomst waarop ik vanaf het begin van de jaren negentig in Boxmeer de microfoon mocht hanteren. In een kakofonie van geluid en tienduizenden enthousiaste toeschouwers. Ik mis het heel erg!

Mijn eerste wielerpresentatie na de Corona-uitbraak staat voor aanstaande woensdag in mijn vrijwel lege agenda. Samen met het Westbrabantse Toptrio speakers Kees, Laurens en Johan interviewen we in vier verschillende horecazaken (op de dag van de Acht) in Chaam een aantal wielergasten. In de vorm van een “wielercaroussel” gaan we met de ons toegewezen gastspreker de horecazaken bezoeken, waar de Vrienden van de Acht aanwezig zijn. In 2012 was ik op uitnodiging van de “Vrienden”ook in Chaam om “aachterum”(zoals we bij ons in het dialect zeggen) bij één van de organisatoren een aantal renners te interviewen. Dat zou bij de vorige week overleden secretaris Theo van der Westelaken geweest kunnen zijn, waarvan morgen helaas afscheid genomen wordt. Eén van mijn gasten van toen was Bram Tankink, die we twee jaar geleden in zijn afscheidsjaar als prof Daags na de Tour in Boxmeer zagen winnen. Bram is er ook woensdag bij in het “wielernest” Chaam.

Wellicht als onderdeel van een “rouwproces” had ik tot gisterenmiddag niet veel zin gehad om Tv-programma’s met archiefbeelden van het wielrennen van vroeger te bekijken. Dat was nu wel het geval toen de NOS uitgebreid beelden van de Tour van 1980 (met de eindoverwinning voor Joop Zoetemelk) toonde. Met “kippenvelmomenten” die ik ook kende toen Andere Tijden Sport gisterenavond een terugblik liet zien op vijftig jaar Radio Tour de France, waar ik mee ben opgegroeid. En het kan niet op voor de wielerfans, want vanavond (op het tijdstip waarop ik normaal gesproken op deze maandag de winnaar in Boxmeer op het podium had mogen verwelkomen) wordt de documentaire van Ariane Greep “Joop! Eindelijk weer kampioen” vertoond. Ik ga daar eens extra voor zitten!

En voor de lezers van deze bijdrage die nog in sprookjes geloven… De inspiratie voor deze tekst heb ik vanmiddag tijdens mijn wandeling opgedaan. “Die meneer komt ook uit Lierop. Die weet ook dat hier een wolf rondloopt” hoorde ik een enthousiaste wandelaar tegen zijn neefjes uit Haarlem zeggen. Ik kon alleen maar instemmend antwoorden. Voor de kinderen heb ik het leed nog enigszins verzacht door te vertellen dat in de buurt van het eerste pad rechtsaf Roodkapje woonde…

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid