Foto
Foto
Foto

DRUK BEZOCHT DIESSENS WIELERCAFE IN TEKEN OMLOOP ‘T MOLENHEIKE

21 november 2022


DRUK BEZOCHT WIELERCAFE IN TEKEN OMLOOP ‘T MOLENHEIKE

19 november 2022

De voorbereidingen vóór en de presentatie van twee Wielercafés in een tijdsbestek van vier dagen was voor mij een echte uitdaging. Gelukkig heb ik na de wieleravond in Hapert op woensdag ook een goed gevoel overgehouden aan het Wielercafé in Diessen op zaterdagavond. Het was gezellig druk in de zaal van Hercules waar het boek over de historie van de legendarische Omloop ’t Molenheike werd gepresenteerd. Het was voor mij, na bijna dertig jaar, een hernieuwde kennismaking met de zaal waar toen de ploegen werden gepresenteerd en met veel medewerkers van toen. De internationale meerdaagse (voor wat men toen nog de categorie dames noemde) werd dertien keer georganiseerd en voor zover ik kon nagaan mocht ik tien keer de microfoon hanteren. Het was voor mij de eerste internationale wedstrijd die ik destijds als twintiger presenteerde en dat zou ook lang zo blijven. Het was de organisator wijlen Toon Donkers die zijn voorkeur voor mij als speaker bij de KNWU had doorgeven. Wellicht had dat ook te maken met mijn redelijke “wielertalenkennis” in combinatie met de rensters uit tientallen landen die er aan de start stonden.
Het hoge “grijs”gehalte was zaterdagavond natuurlijk zichtbaar bij de presentator, het publiek en de gasten. Ik kreeg de gelegenheid om met diverse Diessenaren herinneringen op te halen aan de periode (1982-1994) waarin het dorp volop in de belangstelling van de wielersport stond. Met de oud-voorzitters, vertegenwoordigers van de gastgezinnen van de buitenlandse ploegen (in deze tijd ondenkbaar), een drietal sponsors en ex-renners en ex-rensters. De rol van Toon Donkers (die maar 40 jaar oud mocht worden) bij de trainingen van deze laatste groep kwam uitgebreid aan bod. Duidelijk werd dat de organisatoren van toen aan de wieg hebben gestaan van de groeiende populariteit en de verder gaande professionalisering van het vrouwenwielrennen.
Voor deze avond werd ik dit voorjaar al benaderd door Ad Reijrink van de Stichting Erfgoed Diessen die ik uiteraard bedank voor de prettige samenwerking! De interviews zijn binnenkort te bekijken in het programma “Koers Kaffee” van Kempen TV. In het holst van de nacht keerde ik weer terug in Someren om enkele uren later richting Heeswijk-Dinther te vertrekken waar ik verwacht werd voor de cyclocross aldaar …
Het gepresenteerde boek is te koop bij Puur Plasmans in Diessen en bij kantoorboekhandel Swaanen in Hilvarenbeek en via de website www.erfgoeddiessen.nl
(Foto: Diessense (oud) renners Henk Baars, Luc Reijrink en Ton van Korven vertellen over hun actieve wielercarrière en de rol van wijlen Toon Donkers. Fotograaf: Henk van Tilburg)

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid