Foto
Foto
Foto

GESLAAGD WIELERWEEKEND IN EIJSDEN EN OPLOO.

3 april 2023


GESLAAGD WIELERWEEKEND IN EIJSDEN EN OPLOO.

3 april 2023.

Om in slaap te kunnen vallen hoef ik vanavond geen schapen meer te tellen. Tijdens mijn “maandagse” wandeling over de Strabrechtse Heide kwam ik een schaapherder tegen die me het juiste aantal schapen van zijn kudde kon melden. De wandeling waar ik weer de inspiratie op kon doen om dit stukje te kunnen schrijven. Mijn wielerweekend begon vrijdagavond met de “Kick Off”van de Omloop der Kempen in Knegsel. Enigszins tot mijn verbazing werd ik ter plekke gevraagd om enkele interviews af te nemen. De nieuwe voorzitter Frank van der Meijden kwam met de heuglijke mededeling dat Nederlands’ oudste wielerklassieker met ASML een nieuwe sponsor heeft gekregen die voor een gezonde financiële basis gaat zorgen.

 

Zaterdagochtend vertrok ik richting Eijsden voor de presentatie van de Volta Limburg Classic. Het was precies vijftig jaar geleden dat de “Hel van het Mergelland” voor het eerst georganiseerd werd. Ook zaterdag was er door de helse weersomstandigheden opnieuw sprake van een echte “Hel”. Met de achtendertig beklimmingen onderweg kan de Volta Limburg Classic” met recht het kleine zusje van de Amstel Gold Race genoemd worden. Na de teampresentatie (ook live te zien bij L-1) gingen de mannen in de regen van start. De sprinter van Alpecin-Deceuninck Kaden Groves maakte zijn favorietenrol waar en zou zijn landgenoot Corey Sweet als tweede Australische winnaar opvolgen. Eerder zagen we in de vrouwenwedstrijd het team van SD Worx de koers domineren. Uiteindelijk was het Mischa Bredewold (uit de Keistad Amersfoort) die haar ploeg kon belonen met een schitterende overwinning op de keitjes van de Diepstraat. Voor mij als speaker was vrijwel de hele Volta Limburg Classic te volgen vanaf het beeldscherm dat buiten stond opgesteld. De wielerfans aan de overzijde op het (overdekte) terras moeten niet alleen genoten hebben van deze beelden maar ook van de optredende muziekgezelschappen. In het karakteristieke gebouw van de Koninklijke Oude Harmonie mochten we na afloop aanschuiven aan een uitgebreid buffet.
Na thuiskomst op zaterdagavond begon ik met de voorbereidingen op de 34e wielerronde van Oploo die een dag later verreden zou worden. Zowel bij de vrouwen als de mannen hadden zich veel deelnemers aangemeld. Dat zou ook te maken kunnen hebben met het ruim drie kilometer lange parkoers. Toen de Duitse Mieke Kröger te elfder ure had ingeschreven was meteen ook de grootste favoriete bij de vrouwen bekend. Eén week vóór haar deelname aan Parijs-Roubaix zorgden twee demarrages ervoor dat zij ook won. Opmerkelijk de tweede plaats van Anne Knijnenburg die vorig jaar nog tot de nationale top bij de atletes behoorde. Na het “intermezzo” met de funklassers gingen ruim honderd renners van start bij de gecombineerde koers bij de mannen. Lange tijd reed de Noor Peder Dahl Strand alléén voorop totdat o.a. de latere winnaar Coen Vermeltfoort aansloot. Die toonde zich oppermachtig in de eindsprint en mocht voor de vierde(!) keer de Gouden Helm Trofee in ontvangst nemen. Organisatorisch zat het op deze eerste zondag van april (een ideale datum voor deze koers) weer prima in elkaar. Met drie plaatselijke oud-winnaars (Fons van Katwijk, Jeroen van de Weijer en Frans Thijs) in de organisatie. In het oostelijk deel van de Brabantse Peel worden er nog verschillende wielerrondes georganiseerd. Zoals de wielerronde van Sint Tunnis (Sint Anthonis) die komende zomer (na meer dan veertig jaar afwezigheid) op de wedstrijdkalender terugkeert.
Na deze regels aan het computerscherm te hebben toevertrouwd gaan we meteen weer verder met het samenstellen van het draaiboek voor de nostalgische wieleravond die woensdagavond plaats vindt in Aarle-Rixtel…
(Op de foto van Björn van der Schoot tijdens de ploegenpresentatie van de Volta Limburg Classic in Eijsden) 

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid