Foto
Foto
Foto

MODDERIG PLIEGER NK VELDRIJDEN IN ZALTBOMMEL

16 januari 2023


MODDERIG PLIEGER NK VELDRIJDEN IN ZALTBOMMEL

16 januari 2023
Ik mocht er als speaker in 2018 bij zijn toen er met de Uiterwaardencross in Zaltbommel de eerste voorzichtige stappen op het organisatiepad werden gezet door de organisatoren onder leiding van voorzitter Robert Schimmer. Na twee afgelastingen in de Coronajaren waren we dit weekend getuige van het Plieger NK veldrijden in de Vestingstad. Mede dankzij de sponsors en vele vrijwilligers uit Bommel en omgeving kende de titelstrijd een professionele uitstraling. De strijd om het Plieger NK veldrijden in maar liefst twaalf categorieën leverde niet alleen gouden, zilveren en bronzen medailles op maar op zondagmiddag ook nog Plieger-kranen in deze kleuren. Een NK dat de wielergeschiedenis zal ingaan als één van de zwaarste. Het ploeteren door de modder zorgde dit weekend voor gespreksstof. Het was vooral de regenval in de Uiterwaarden van Zaltbommel die de enthousiaste organisatoren voorafgaand aan het evenement en tijdens het wedstrijden parten speelden.
Bij de huldigingen op zondag was ook de voorzitter van de KNWU Wouter Bos betrokken die een bijzondere interesse toonde voor de titelstrijd. Die huldigingen verliepen volgens een strak draaiboek. Dan is het toch leuk dat er plotseling een Achterhoekse vlag op het podium verschijnt als Ben Minkhorst (heeft me een zak aardappelen beloofd) gehuldigd wordt als kampioen, dat de collega’s van Yannick Runhart van Team DSM luidkeels het Wilhelmus meezingen en dat ook de jongste telg uit de familie van der Haar-Garner een plek op het podium kreeg. Voor mij persoonlijk was het meest speciaal dat mijn dorpsgenoten Danny van Lierop en achternichtje Sara Sonnemans beiden op het erepodium stonden.
Bij thuiskomst heb ik ’s avonds de beelden van de live-uitzending van Omroep Gelderland nog eens op mijn gemak bekeken. Die had ik samen met mijn collega Laurens van de Klundert (mocht na negen categorieën eindelijk ook in de jurybus plaatsnemen!)’s middags al gezien voor ons live-verslag zonder het geluid van de Tv-commentatoren. Nu hoorde ik dat ons stemgeluid soms beter te horen was dan de Tv-commentatoren. Dankzij het geluid van Peters Geluidtechniek waren we over het hele parkoers goed te horen. Ondanks de iets mindere weersomstandigheden was het dit weekend in Bommel toch gezellig druk. Het “vochtige” weer, zoals de voorzitter dat ’s morgens bij de juryvergadering uitdrukte, had de echte veldritfans er niet van weerhouden om hun favorieten aan te moedigen.
Ook de verzorgers, mekaniekers en collega-juryleden op de materiaalpost, waar ze zich een weg door het water moesten banen, hadden eigenlijk een plaats op het podium verdiend!
In gesprek met mijn dorpsgenote Sara Sonnemans die de zilveren medaille won bij de junioren-vrouwen. (Foto: Björn van der Schoot)

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid