Foto
Foto
Foto

OP ZOEK NAAR DE WIELERHISTORIE VAN WEERT

12 maart 2021


OP ZOEK NAAR DE WIELERHISTORIE VAN WEERT

Jarenlang was de stad voor mij een vaste plek voor winkel, restaurant, bioscoop of theaterbezoek. Maar Weert staat ook bekend als één van de Limburgse Wielergemeenten. Voor het wielerboek “De Pedaalridders van de Peel” zijn we op zoek gegaan naar de rijke wielerhistorie van de “Poort van Limburg.” In het begin van de twintiger jaren van de vorige eeuw maakte de stad aan de rand van de Peel voor het eerst kennis met de wielersport. De lokale wielerclub de “Snelvogels” had een zandbaan aangelegd bij de “Wildenberg”. Omdat het landgoed niet direct in het centrum ligt werden er bussen ingezet om de Weerter wielerfans vanuit het centrum naar de wielerbaan te vervoeren. In het begin van de Tweede Wereldoorlog werden er in Weert op verschillende parkoersen in het centrum een aantal profrondes georganiseerd. En ook in de jaren zeventig kwamen de profs voor de Telstar-wielerrondes (met hoofdsponsor Johnny Hoes) in actie.
Tientallen Weertse coureurs hebben in de loop der jaren een wielerlicentie gehad bij de NWB en de KNWU. Een zestal reed ook tussen de profs. De eerste broodrijder was Guus Saes die in 1944 door een noodlottig ongeval om het leven kwam. Ook de enige Weerter deelnemer aan de Tour de France Fons Steuten was, bijna dertig jaar geleden, hetzelfde lot beschoren. Tijdens zijn lange wielercarrière was Fons ontzettend populair in de regio. Zijn generatiegenoot Jos Brunenberg reed in het begin van de jaren zestig eveneens enkele jaren tussen de beroepsrenners. Theo van der Loo zagen we in het geel-groene shirt van Tim Oil in de profronde van Grave naar een podiumplaats fietsen. Hij zou na zijn wielerloopbaan naar het Australische Brisbane emigreren. Ook sportschoolhouder Niels Hamers en Bjorn Hoeben uit het kerkdorp Stramproy kwamen in profkoersen in actie. In zijn jeugdjaren hebben we Bjorn (in het clubshirt van TWC De Kempen) regelmatig als omroeper mogen afroepen. De winst in de Franse Transalsace en zijn nationale wegtitel bij de elite zonder contract in Maastricht in 2009 staan bovenaan zijn erelijst.
Voor het onderzoek naar de Weerter wielerhistorie heb ik ook een afspraak gemaakt met wielerarchivaris Wiel Kuntzelaers, die met zijn VIVO-ploeg vele successen boekte bij de “Limburgse” bond de NWB. We hebben in het boek ook ruimte gereserveerd voor de diverse wielergezinnen in de stad. Zoals de families van Zandvoort (met vijf broers aan de start), Ramaekers, Raetsen, Stijnen en Steuten. Van deze laatste familie is het Roy die nog steeds in het wielerpeloton de familie-eer hoog houdt. Na het afscheid van de helaas van de wielerkalender verdwenen meerdaagse Rog Tour fungeert Weert vanaf 2017 als vaste etappeplaats in de Boels Ladies Tour. Met jaarlijks veel enthousiaste toeschouwers. Ik heb me hier als speaker altijd bijzonder welkom gevoeld en hoop er dit jaar op vrijdag 27 augustus ook weer bij te kunnen zijn. Voor ons wielerboek zijn we op zoek naar wielerverhalen, anekdotes en fotomateriaal uit “Wieërt.” Op de beginpagina van mijn website www.rienvanhorikcycling.nl is hierover meer informatie te vinden en kan het boek ook gereserveerd worden.
Fototeksten
Bovenste rij v.l.n.r
-Fons Steuten in het shirt van Televizier in actie met Arie den Hartog in zijn wiel tijdens het nationale wegkampioenschap in 1964.
-De druk bezochte startlocatie van de Boels Ladies Tour in het kerkdorp Stramproy in 2019. (Foto: WDG)
-Theo van der Loo emigreerde na zijn profjaren naar Australië waar hij op latere leeftijd nog bij de masters in actie kwam.
-Bjorn Hoeben werd in 2009 nationaal kampioen bij de elite zonder contract in Maastricht.
-De wielerloopbaan van de talentvolle Guus Saes werd afgebroken na de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog.
Onderste rij:
-In volle krachtsexplosie sprint Roy Steuten naar een overwinning bij onze oosterburen in Kleve.
-Jos Brunenberg (verhuisde naar het Belgische Hamont) reed ook enkele jaren tussen de beroepsrenners. (Foto: wielkuntzelaers.nl)
-De fietsende broers van Zandvoort samen op de foto. (Foto: wielkuntzelaers.nl)
– De lokale vedette Harrie Laenen in de jaren twintig op de wielerbaan van de “Wildenberg.” (Foto: Gemeentearchief Weert)
-De in Schijndel geboren en getogen Niels Hamers was in het begin van deze eeuw ook actief als (semi-)professioneel wielrenner.

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid