Foto
Foto
Foto

OP ZOEK NAAR DE WIELERVERHALEN UIT AARLE-RIXTEL.

6 januari 2021


OP ZOEK NAAR DE WIELERVERHALEN UIT AARLE-RIXTEL

Vanavond start de zesdelige serie op TV waarin acteur Huub Stapel en taalkundige Wim Daniëls op zoek gaan naar het dorpsgevoel van weleer. Het toeval wil dat beide leeftijdgenoten in hetzelfde jaar ook actief waren als wielrenner. In 1970 behaalde Huub uit Tegelen zijn beste resultaat (vierde) als adspirant in het Limburgse Roggel als NWB-licentiehouder. In datzelfde jaar bracht mijn vroegere klasgenoot uit Aarle-Rixtel tot tweemaal toe als KNWU-licentiehouder in de categorie adspiranten de overwinningsbloemen mee naar huis. De taalvirtuoos won in dat jaar de wielerrondes van Gerwen (met de haast legendarische kussen van de rondemiss) en Valkenswaard.
Dat is op het einde van dit jaar ook te lezen in “De Pedaalridders van de Peel” waarin we uiteraard ook aandacht schenken aan het “Wielernest” Aarle-Rixtel. Met de wielerpioniers Jan Vogels en Karel van Baal in het begin van de jaren vijftig, de rol van de plaatselijke TSC “Aan de Wielen” tijdens de hoogtijdagen van de wielersport in het “Klokkendorp” en coureurs als Gerrit van Lith, Cor van Bokhoven en Henk Gijsbers die de lokale wielereer hoog hielden in de zestiger en zeventiger jaren. We blikken ook terug op de helaas ter ziele gegane plaatselijke wielerronde, die twintig edities heeft gekend. Uiteraard staan we in het boek ook stil bij de prestaties van de meest succesvolle wielrenner uit het dorp Eddy Bouwmans. Begonnen in een meerdaagse op gewone fietsen groeide hij uit tot een voortreffelijk beroepsrenner met als ultieme beloning het winnen van het jongerenklassement in de Tour de France. In de jaren tachtig stapten een groot aantal lokale jongens en meisjes op de racefiets. De overwinningen van de rappe Ronny Daniëls in de criteriums in het begin van de jaren negentig krijgen ook een plaats in “De Pedaalridders.”
Voor het boekwerk hebben we ook op internet wielerinformatie van plaatselijke KNWU-licentiehouders kunnen achterhalen zoals die van Ton Antonissen, Jef van Dijk, Marcel van de Meulengraaf, mijn collega aan de micro Joop Engelen en de veldrijders Jan van Bokhoven en Henk Mertens. Met het veldrijden maken we de cirkel van de wielersport in Aarle-Rixtel weer rond. Britt Kerste behoort namelijk nu tot de aanstormende jeugd op de veldritfiets. Helaas voor haar gooide ook de pandemie hierbij roet in het eten. Mocht U nog wielerverhalen, anekdotes en originele foto’s hebben uit het “Wielernest” Aarle-Rixtel: ik hou me aanbevolen!
TV-Tip: Vanavond NPO 1: 22.00-22.35 Het Dorp, aflevering 1: Aarle-Rixtel.
UPDATE- In verband met de ontwikkelingen in Amerika wordt de eerste aflevering van Het Dorp verplaatst naar volgende week.

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid