Foto
Foto
Foto

SNEEUW SPELBREKER WIELERWEEKEND IN DRENTHE.

13 maart 2023


SNEEUW SPELBREKER WIELERWEEKEND IN DRENTHE

13 maart 2023

“De lente begint in de Ronde van Drenthe” was het motto in de afgelopen jaren. Dit keer was dat door de winterse sneeuwval niet helemaal het geval. Hoewel ik niet bijgelovig ben was mijn dertiende Drentse wielerweekend er één met hindernissen. Anderhalf uur na de geplande aankomsttijd arriveerde ik vrijdagmorgen door het fileleed (wel tijdig voor de ploegenvoorstelling) in Dwingeloo voor de vijftiende editie van de “Acht van Westerveld.” In de miezerregen stelde ik de deelneemsters aan het publiek voor. Inmiddels was al bekend dat door de afwezigheid van de begeleidende motorpolitie (op hun vertrek locatie lag teveel sneeuw) er op kortere lokale omlopen gereden zou worden. Toen er tijdens de tweede ronde door de sneeuwbui gevaarlijke situaties ontstonden werd besloten de koers te annuleren.
Op zaterdagochtend moest men opnieuw de route aanpassen voor de 25e Miron UCI Womens World Tour Ronde van de Drenthe. De keienstroken werden allereerst uit voorzorg uit de route genomen en de start werd verplaatst naar het “dal” van de “Col du Vam”. Op en rond deze berg werden lokale omlopen gereden om daarna richting Beatrixstraat in Hoogeveen te fietsen. Daar scoorde (niet geheel onverwacht) Europees kampioene Lorena Wiebes een hattrick door voor de derde opeenvolgende keer te winnen. Tijdens de als vanouds uitgebreide podiumceremonie kreeg ook “thuisrijder” Maike van der Duin (werd derde) veel applaus. Op deze tweede dag was ook mijn collega Laurens van de Klundert aangeschoven in de jurybus van Sportscom om samen met mij het wedstrijdverslag te verzorgen.
Een dag later kreeg hij (na lang wachten) wel de gelegenheid om de deelnemende teams aan de 60e Albert Achterhes Profronde voor te stellen aan het publiek in het Gemeentehuis van Emmen. Ook op zondagochtend zagen we bij het ontbijt vanuit ons hotel de sneeuw liggen. Ondanks de intredende dooi werden er opnieuw geen keien opgenomen in de route en werd ook het aantal kilometers aangepast. We hadden als speakers geen radiocontact met onze collega’s in koers maar hadden wel de live-beelden op een monitor. Daaruit was het voor ons niet altijd duidelijk (jacks over de rugnummers) wie er tot de koplopers behoorden. Uiteindelijk kwamen we wel te weten dat ook de voormalig Wereldkampioen junioren Per Strand Hagenes (Team Jumbo-Visma) erbij zat, die het karwei met glans afmaakte. Het echtpaar Femmy en Huub van Issum mag trots zijn op de organisatie van hun jubileumuitgave. Met onze privé-chauffeur penningmeester Jan van Oorschot hebben we (vanaf de startlocatie richting Hoogeveen) ook gesproken hoe moeilijk het is om met alle strenge regels nog te kunnen organiseren. Daarom heb ik nog meer waardering gekregen voor de organisatie! Ter aanvulling: aan de bar in ons hotel tijdens de “nazit” was het weer heel gezellig…
Over ruim een week wordt ik opnieuw in fietsprovincie Drenthe verwacht. Op woensdag 22 maart is het TT-circuit in Assen namelijk het strijdtoneel van de proloog van de meerdaagse Olympia’s Tour.
(Foto: Björn van der Schoot)

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid