Foto
Foto
Foto

VAN DE HELMCROSS NAAR DE KASTEELCROSS

12 januari 2023


VAN DE HELMCROSS NAAR DE KASTEELCROSS

12 januari 2023
Wat later dan gebruikelijk door bijzondere (en trieste) omstandigheden mijn terugblik op het afgelopen veldritweekend. Dat begon zaterdag aan de boorden van de Berkendonkse Plas waar initiatiefnemer Mark Klerkx en zijn medewerkers van wielerclub Buitenlust de Helmcross organiseerden. Op een parkoers waar in 2019 nog gestreden werd om de nationale veldrittitels bij de jeugd. Bij aankomst op het parkeerterrein viel me direct een camper met een Finse kentekenplaat op. Ik kan me niet voorstellen dat jeugdrenners uit ons land ook richting hoge Noorden vertrekken om daar aan veldritten deel te nemen. Toch was de Vlaamse Aliéna Paridaens, in de jongste categorie, de enige buitenlandse winnares. Overigens lazen we dat de tweede dag van de Helmcross als onderdeel van de Limburgse crosscompetitie ook succesvol verlopen was met een record aantal deelnemers.
Het was oorspronkelijk mijn bedoeling om zondag in de “Kuil” van Zonhoven af te dalen. De districtsconsul had mij echter benaderd om mijn collega-“Wijzen uit het Oosten” te vervangen in de Kasteelcross in Vorden. Voor mij een ideale gelegenheid om in de verschillende categorieën te zien hoe de veldrijders, één week vóór het NK, erbij stonden. De podiumrenners, die ik bij de huldiging aan de micro had, waren het in ieder geval over eens dat ze daar een héél ander parkoers krijgen voorgeschoteld. Met het kasteel in Vorden op de achtergrond had de eerste nationale veldrit van het kalenderjaar ook wel de nodige charme. Opvallend dat zowel bij de elite-beloften-mannen als bij de vrouwen mountainbikers als eerste over de meet kwamen. De winnaars Rens Teunissen van Manen als Anne Tauber vonden het een ideale voorbereiding op het komende seizoen.
De afgelopen dagen ben ik in mijn functie als voorzitter van het Kempenklassement (door onvoorziene omstandigheden) druk bezig geweest met de voorbereidende werkzaamheden voor de Eindprijsuitreiking van het klassement voor de KNWU-jeugd. We hopen dat alle prijswinnaars zaterdag volop kunnen genieten van de baanclinic in Omnisport in Apeldoorn die verzorgd wordt door wereldkampioen Harrie Lavreysen. Andere kampioenen zie ik komend weekend in actie als er in de Uiterwaarden en aan de rand van de Vestingstad Zaltbommel gestreden wordt om de nationale veldrittitels. Samen met Laurens van de Klundert zorgen we zaterdag en zondag als vanouds weer voor het wedstrijdcommentaar en hopen op iets droger weer…
(Foto: Tijdens de huldiging van de Helmcross in Helmond) 

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid