Foto
Foto
Foto

WIELERHISTORIE IN TOUR DER ONGESCHOREN BENEN CLASSIC IN LIEROP.

19 juli 2021


WIELERHISTORIE IN TOUR DER ONGESCHOREN BENEN CLASSIC IN LIEROP.

Na dagenlange voorbereidingen en enkele jaren onderbreking mocht ik zaterdagavond weer eens een Wielercafé presenteren. Een heel speciale in mijn geboortedorp omdat het werd gehouden in het kader van de vijfde editie van de “Tour Der Ongeschoren Benen Classic.” Ruim tweehonderd bezoekers waren getuige van de wielerverhalen van de acht tafel (lees: kruk) gasten. Ik had er ook naar uitgekeken om dit samen te mogen presenteren met Leo Alkemade, van wie ik al jaren (vooral door zijn rollen in de Sluipschutters) een grote fan ben! Het werd een gedenkwaardige avond over jankende wielrenners, herinneringen aan de Olympische Spelen, met Tourverhalen, iets teveel aandacht voor de Wereldkampioen van Duitama, beginnende wielrennertjes, een bijzonder spraakzame Leeuw van Vlaanderen en het moeizame gesprek met een Olympisch wegkampioen. Met twee jaar Italiaans op de HAVO (wel een halve eeuw geleden) had ik met Paolo Bettini vooraf besproken dat het misschien zinvol zou zijn om in het Engels te antwoorden. Er zou namelijk geen ondertiteling te zien zijn… Ook de geluidskwaliteit speelde ons als presentatoren parten. Toch denken we met een goed gevoel terug aan de (eenmalige?) wieleravond.
Toen ik zondagmorgen naar Lierop vertrok voor de ludieke toertocht zelf was dat met een dubbel gevoel. In normale omstandigheden zou ik namelijk in Eijsden aan de micro gestaan hebben in de Volta Limburg Classic, maar uiteraard moest deze door de watersnoodramp in Zuid-Limburg enkele dagen eerder geannuleerd worden. Toen “onzen” Mark de annulering doorkreeg werd ik meteen “gecontracteerd” om samen met Jan Peeters de presentatie van de deelnemers te mogen verzorgen op zondagochtend. Een hele eer om weer eens samen met deze vakman op het gebied van wielerpresentaties te kunnen presenteren! Omdat ook de oorspronkelijke finishplaats Valkenburg aan de Geul uiteraard niet bezocht kon worden hadden de organisatoren een nieuwe alternatieve route uitgezet. Nadat we de 150 deelnemers met (vrijwel) ongeschoren benen bij Nirwana in Lierop hadden uitgezwaaid ben ik bij “onzen” Har in de SIRIS-reportagewagen gestapt op weg naar de rustplaats bij de “sjötterie” in het Limburgse Wessem. Daarna hebben we de wedstrijdkaravaan in verschillende andere dorpen voorbij zien komen. Na de terugkeer in Lierop bleef het nog heel lang heel gezellig in Nirwana’s Borreltuin.
Fototeksten (klik op foto voor vergroting)

Foto 1: Met twee Olympische kampioenen van Athene in 2004 op de foto: Leontien van Moorsel en Paolo Bettini.

Foto 2: Mijn mede-presentator Leo Alkemade leest mijn eerste Italiaanse vraag voor Paolo Bettini en geeft (verrassend) zelf het antwoord!

Foto 3: Onze tafel (of beter) krukgasten in het tweede deel van het Wielercafé met v.l.n.r. Johan Museeuw, Paolo Bettini, Lars Boom en onze lokale wielrenster Evy Kuijpers.

Foto 4:Met burgemeester Dilia Blok bij de start van de TDOBC op het Heieind.

Foto 5: Gereed voor de teampresentatie op zondag met op de achtergrond een gedeelte uit de retroshirtsverzameling van oud-leerling Hans van der Heijden.

Foto 6: Samen bijna honderd jaar ervaring als wielerspeakers!

Foto 7: In gesprek met Paolo Bettini voorafgaand aan de Tour Der Ongeschoren Benen Classic.

Foto 8: De lokale fietshelden uit Lierop samen op de foto. Met o.a. de oud-renners Heinz van der Schouw, Bart van Horik en Leo van Schalen.

Foto 9: Zondag ben ik op pad geweest met mijn broer Harrie om de tocht onderweg te kunnen filmen.

Foto 10:  Vier voormalige topsporters uit Lierop met op de eerste rij Mark en Bart van Horik en op de tweede rij de lokale zijspantoppers uit de motorcros Erik en Sies Hurkmans.

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid