Foto
Foto
Foto

ANDRIES NIEUWENHUIS

1 april 2000


De Friese wielerman in hart en nieren Andries Nieuwenhuis (1948) neemt een belangrijke plaats in als het gaat om de wielersport in het hoge Noorden. Nadat hij in 1971 zijn diploma als onderwijzer had behaald stapte hij op de racefiets. In navolging van zijn broer Emi die veel korte uitslagen reed. Nadat Andries  in 1980 was gestopt als wielrenner ging hij op het bestuurlijke vlak verder als bestuurslid van wielervereniging Drachten, later als districtsbestuurder en nog steeds als bestuurslid van het wielercomité in zijn woonplaats Surhuisterveen. “Op verbale wijze het peloton begeleiden” werd zijn motto als speaker. De hobby waarmee hij in 1979 was begonnen. Meer dan veertig jaar beoefende de onderwijsman met de duidelijke uitspraak deze discipline. Naast de verslaggeving bij de wielerwedstrijden was Andries ook te horen bij de schaatsmarathons. Ook geniet hij in schaatskringen bekendheid als “Stem van de Weissensee.” In 2023 werd Andries gehuldigd als Ereburger van de gemeente Achtkarspelen.

Als collega’s in hetzelfde beroep en met dezelfde hobby hebben we altijd voldoende gespreksstof als we elkaar op de koers treffen. Zoals tijdens de speciale ontvangstbijeenkomst tijdens het WK cyclocross in Valkenburg. Enkele jaren geleden mocht ik voor het eerst met Andries samenwerken bij de etappe-aankomst van de Healthy Ageing Tour in Surhuisterveen. ”

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid