Foto
Foto
Foto

CHRIS DELBRESSINE

1 april 2000


Hij werd wel de “Godfather” van de Nederlandse wielerspeakers genoemd. In 1928 zag Chris Delbressine het levenslicht in het Limburgse Stein. Nadat hij in zijn toenmalige woonplaats Roosendaal in de jaren vijftig etenszakjes uit mocht reiken aan Tourrenner Gerrit Voorting debuteerde hij in 1956 in zijn woonplaats als speaker tijdens een jeugdronde. Als beroepsmilitair en oud-commando kon hij zich gemakkelijk vrijmaken voor de wielerkoersen. Zijn velourse stemgeluid (“nachtclubstem”) schalde 38 jaar lang door de luidsprekers. Bekend waren ook zijn verkleinwoordjes als hij de renners noemde. Ook tijdens de WK’s in eigen land in 1967 en 1979 verzorgde hij het commentaar. Op 72-jarige leeftijd overleed de “Stem” van de koers in 2000.

“Van Horik noemde hij me, telkens met mijn achternaam, tijdens mijn juryopleiding in 1981 in Weert. Toen hij zich bezig hield met de opstelling van de speakers in de nationale wedstrijden mocht ik in de beginjaren af en toe aan het grotere werk ruiken. Ik heb één keer met hem samen mogen werken bij een koers voor oud-profs in Noord-Limburg: hij introduceerde nog een ronde vergoeding bij een lekke band op drie ronden van het einde!”

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid