Foto
Foto
Foto

CORONA-BLOG 86: IK BEN SINTERKLAAS NIET…

14 november 2020


CORONA-BLOG 86: IK BEN SINTERKLAAS NIET…

Vanmiddag heb ik op TV met speciale aandacht gekeken naar de aangepaste intocht van Sinterklaas. Vierenveertig jaar lang keek ik vooral naar de uitzending omdat ik in het basisonderwijs werkzaam was. Wat er allemaal in beeld gebeurde kon ik heel goed gebruiken voordat ik ’s morgens met de lessen begon. Vooral voor de piepjonge gelovigen in mijn klas. Bijna twintig jaar geleden was de vijfjarige kleuter des huizes ook helemaal in de ban van de Goedheiligman. Ik kan me nog zijn jacht door het huis herinneren op zoek naar de surprises. De verhaallijn van Dieuwertje Blok in het Sinterklaasjournaal zorgde er vanaf het jaar 2001 voor dat de “pepernoten” spanning thuis en op mijn werk regelmatig tot ongekende hoogte steeg. Heel wat jaren daarvóór heb ik als oudste “ongelovige” in ons gezin vaak op pakjesavond buiten in de vrieskou gestaan om op de voordeur te bonzen. Het sein voor mijn broers en zussen om “Sinterklaasje, kom maar binnen met je knecht” in te zetten.
Als onderwijzer op de basisschool in ’t Eind heb ik heel wat “Hulpsinterklazen” mogen verwelkomen en liedjes en dansjes met de kinderen ingeoefend voor het optreden voor de Sint en zijn “knechten.” In de hogere groepen werden er door de leerlingen surprises voor elkaar gemaakt. Dat deden we traditioneel thuis in Lierop ook. Totdat het gezin met mijn schoonzussen en zwagers zover werd uitgebreid dat het ooit uren kon duren voordat de laatste aan de beurt was. En er zoveel gelachen was (door de uitvoering van de surprises en de soms ellenlange gedichten) dat de kaken stijf bleven staan. Ik ben altijd een grote fan geweest van het Sinterklaasjournaal. En van de intocht! Zoals vandaag de ontvangst op de Dieuwertje Blokkade en de Sint (zonder mondkapje!) die genoot van het defilé vanaf het bordes van Paleis Soestdijk. Ook de rol van Matthijs van Nieuwkerk als burgemeester van de denkbeeldige gemeente Zwalk was hartverwarmend.
Omdat ook de intochten van de Sint door de Coronabeperkingen geen doorgang konden vinden zijn er in ons land diverse originele alternatieven gevonden. Zoals die van mijn collega aan de micro Jannes Mulder in een geweldige rol in het speciale Sinterklaasjournaal voor Steenwijkerland. Waarvoor hulde! Dat de Pietencross in Dommelen eind deze maand voor de KNWU-jeugd niet doorgaat is ook heel erg jammer. Het praatje als speaker met de (gelovige) kinderen voorafgaand aan de start zal ik missen…

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid