Foto
Foto
Foto

DANIEL MANGEAS (FRA)

1 april 2000


Op vierjarige leeftijd zag de jonge Daniel Mangeas (1949) de Tour voorbijkomen en raakte direct in de ban van de wielersport en zijn grote idool Louison Bobet. De voormalige bakker uit Normandië gaf zijn eerste verslag als tiener bij een wedstrijd tafelvoetbal. Toen hij vijftien werd mocht hij zijn eerste wielerwedstrijd presenteren. Hoewel hij in de meer dan 50 jaar als omroeper vele grote wedstrijden van commentaar heeft voorzien is Daniel (70) het meest bekend van de Tour de France. In 1974 mocht hij van zijn streekgenoot Albert Bouvet nog in de geluidswagen van de Tour plaatsnemen en twee jaar later werd hij de hoofdspeaker. Na veertig jaar trouwe dienst in de Tour nam hij hiervan in 2014 afscheid. In zijn hoogtijdagen was hij 200 dagen per jaar actief als microfonist. Nog steeds is zijn stemgeluid in de Franse en Waalse koersen te horen.

“Een levende legende onder de speakers en een sprekende wielrenencyclopedie. Zo zou ik Daniel Mangeas het beste kunnen omschrijven. Wat mij het meeste bijgebleven is van zijn commentaar is zijn uitspraak van de namen van buitenlandse renners. En natuurlijk zijn niet te stuiten stortvloed aan informatie bij de start en finish. Een icoon onder de wielerspeakers!”

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid