Foto
Foto
Foto

JAAP AMELS

1 april 2000


Jaap Amels werd in 1920 in Den Helder geboren maar verhuisde met zijn gezin omdat hij beroepsmilitair was naar Valkenswaard. In zijn nieuwe woonplaats werd hij lid van de plaatselijke wielervereniging TWC De Kempen waar hij ook als voorzitter zou fungeren. Bij het wielerpubliek was hij vooral bekend als speaker in het district Zuidoost-Brabant. In de periode van 1965 tot en met 1985 was Jaap vaak te beluisteren bij de regionale wielerwedstrijden. Zijn “rollende r” bij het Stella Artois-profcriterium in Valkenswaard zullen zich veel wielerliefhebbers nog kunnen herinneren uit die periode. Bij zijn afscheid als jurylid werd hij onderscheiden met het Zilveren Wiel van de KNWU. In het voorjaar van 2006 overleed Jaap Amels. Een jaar eerder werd de wielerwereld opgeschrikt door het overlijden van zijn zoon Wim die als wielerjournalist en organisator een grote bekendheid genoot.

“Omdat ik in 1982 gestart ben als KNWU-jurylid heb ik niet zo vaak met Jaap Amels mogen samenwerken. Wel werd ik toen regelmatig opgesteld voor de jeugdwielerrondes die door TWC De Kempen werden georganiseerd. Met wijlen Martha Evers en Jan Hoevenaars die hier hecht bij betrokken waren. Mijn complete fotoarchief (publiciteitsfoto’s uit de jaren zeventig) heb ik voor mijn verhuizing naar Someren nog aan zijn zoon Wim gegeven.”

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid