Foto
Foto
Foto

OP ZOEK NAAR DE WIELERHISTORIE VAN SINT TUNNIS.

20 februari 2021


OP ZOEK NAAR DE WIELERHISTORIE VAN SINT TUNNIS.

Als we het vroeger bij ons thuis aan tafel hadden over Sint Tunnis, zullen we het eerder over de Azenmotorcross hebben gehad dan over het wielrennen in het dorp. Toch heeft Sint Anthonis, zoals de benaming officieel luidt, ook een uitgebreide wielerhistorie. De coureur die daarbij ongetwijfeld de meeste “dienstjaren” heeft is Hans van Bavel. In het midden van de jaren zestig op de racefiets gestapt en nog steeds deelnemer aan wedstrijden voor de masters. De sympathieke inwoner van het dorp aan de oostzijde van de Brabantse Peel heeft in echtgenote Mientje een enthousiast supporter die prachtige foto’s maakt van de koersen. Hun zoon Alexander heeft een mooie wielerloopbaan achter zich met een tiental overwinningen bij de eliterenners. Zelf waren we als speaker getuige van zijn overwinning in 1997 in de Omloop van Groot Deurne. Van onze bezoeken als tiener aan de koersen rond de kerk in onze contreien in de jaren zeventig kunnen we ons ook nog de aanvalsdrift en de rijzige postuur van Martien van Hoogstraten uit buurtschap Den Hoek herinneren, die uitkwam in de kleuren van de paarse tegelbrigade van Jan van Erp. In het begin van deze eeuw reed Pol Nabben als semiprof in het wielerpeloton. Zijn grootste successen boekte hij toen in zijn tijdelijke thuisland Spanje. Het toeval wil dat hij uiteindelijk toch terecht is gekomen bij een grote ploegsponsor in de huidige wielersport als bestuurder van het Pensioenfonds van DSM.
In 1956 werd op initiatief van burgemeester Schampers voor het eerst een KNWU-wielerronde in Sint-Tunnis verreden. Daarna moesten we elf jaar wachten tot er opnieuw een wielerronde in de zomermaanden op de kalender stond. Regionale renners als Jan en Fons van Katwijk (tweemaal) en Henk Botterhuis werden hier als winnaar gehuldigd. De in Sint Tunnis opgegroeide Marieke van Wanroij heeft enkele jaren met wisselend succes in de vrouwencategorie gefietst. Ze is nu als performance coach betrokken bij de vrouwenwielerploeg van Team Jumbo-Visma. Een groot wielertalent besloot vorige zomer op jonge leeftijd met wielrennen te stoppen. Jody Jochems heeft ervoor gekozen om piloot te worden bij de Koninklijke Luchtmacht.
Het dorp Sint Anthonis is één van de 37 “Wielernesten” waarover ik teksten aan het schrijven ben voor het boekwerk “De Pedaalridders van de Peel.” Op mijn eerste pagina van www.rienvanhorikcycling.nl is nog steeds de mogelijkheid te reserveren voor het boek dat in december verschijnt. Bij het zoeken naar informatie in oude jaargangen “Wielersport” en archieven op het internet komt ook de lokale wielerclub Velocitas voor, die in de jaren zestig actief moet zijn geweest. Mochten er lezers van deze bijdrage zijn die hier meer over kunnen vertellen (en mogelijk een foto van een wielrenner in hun clubkleuren) laat het ons weten.
De fototeksten.
Eerste rij v.l.n.r.
-Een beeld uit de eerste wielerronde in Sint Anthonis in mijn geboortejaar 1956.
-Hans van Bavel als beginnend amateur in het shirt van Smiths-Acifit. Eén van de foto’s die het behang vormden van mijn tienerkamer.
-Martien van Hoogstraten (met bril) naast speaker Cor Wijdenes tijdens de huldiging van de wielerronde van Liempde in 1969.
-Fons van Katwijk uit het naburige Oploo gaat in 1975 voor de tweede maal als winnaar over de finish in de wielerronde van Sint Anthonis. Zes jaar daarvoor won hij bij de nieuwelingen.
Tweede rij v.l.n.r
-In 1997 soleert Alexander van Bavel naar de overwinning in de Omloop van Groot-Deurne.
-In gesprek met Marieke van Wanroij tijdens haar afscheid als actief wielrenster in de Boels Ladies Tour van 2014.
-Pol Nabben in de kleuren van Discovery Channel als sponsor van het Marco Polo Cycling Team.
-In gesprek met Jody Jochems tijdens de huldiging van Daags na de Tour in Boxmeer na zijn zege bij de nieuwelingen in 2018.
-In gesprek met Hans van Bavel na het behalen van de nationale titel bij de masters in Nieuwkuijk in 2019.

 

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid