Foto
Foto
Foto

TERUG IN DE TIJD: DE PEELLAND TOER

2 oktober 2018


TERUG IN DE TIJD: DE PEELLAND TOER 1986

Wielerdroom werd werkelijkheid

 

Initiatiefnemer en coördinator Rien van Horik ziet zijn jongensdroom met het doorgaan van de eerste “Rabobank Peelland Toer” werkelijkheid worden. Aan het doorgaan van een avondzesdaagse voor amateurs in de regio Peelland gaat een stuk geschiedenis vooraf. Rien van Horik aan het woord: “Toen mijn vrienden en ik, als negenjarige dorpsjongen, supporter werden van de ‘Spet’ (Jan Spetgens) fietsten wij alle koersen in de omgeving af. We luisterden gebiologeerd naar een speaker als spraakwaterval Cor Wijdenes, verzamelden alles wat er over de wielersport geschreven werd en droomden van een carrière als wielrenner. Dat laatste is er niet van gekomen omdat mijn studie prevaleerde. De keren dat ik later nog op de racefiets zou stappen zijn op de vingers van één hand te tellen. Samen met jongere broers en de buurjongens gingen wij de “Toer dur Lierup” op gewone fietsen organiseren waarbij ik op tijd bij de finish moest zijn om de uitslag op te kunnen nemen. Het waren de eerste voorzichtige stappen op het organisatorische pad.”

Bijna iedere zondag waren er in de omgeving van Helmond rond de jaren 1970 amateurkoersen. Het waren vooral de amateurs uit deze regio die de dienst binnen het district uitmaakten. Duizenden toeschouwers bij een criterium was heel normaal. Aan het einde van de jaren zeventig nam de belangstelling door afwezigheid van èchte populaire renners zienderogen af. De ene na de andere koers verdween voor korte of langere tijd van de wielerkalender. “Toen ik negen jaar geleden het bestuur van Buitenlust kwam aanvullen, stonden mij een aantal zaken op organisatorisch terrein voor ogen. Eén van de ideeën was een wieleravondzesdaagse in de Peelstreek. Gebaseerd op onze eigen kleine Toer in Lierop.” Na de plaatselijke wielerronde van vorig jaar telde het ondertussen tot wielercomité uitgegroeide team een batig saldo van zegge en schrijven 1,38 gulden.  Twee dagen later heeft het comité moed verzameld en is naar de publiciteitscommissie van de Rabobanken in Peelland gestapt. De plannen voor onze “Peelland Toer” werden in een mum van tijd goedgekeurd. Buitenlust is toen op zoek gegaan naar vijf andere supportersclubs en comités. Na een zoektocht deden Neerkant, Deurne, Lierop, Liessel, Someren en Handel mee. Sinds oktober ’85 is door de samenwerkende comités samen met het bestuur van Buitenlust maandelijks vergaderd.

 

Maandag 7 juli Neerkant

 

DAVE DAS SNELSTE IN PROLOOG PEELLAND TOER

 

Op Kermismaandag vond de eerste etappe, een proloogtijdrit over 6 kilometer, plaats op de grens van Brabant en Limburg in het kerkdorp Neerkant. Met start en finish op de Schansweg had de plaatselijke organisatie de supportersclub “Neerkantse Renners” een selectief parkoers uitgezet. De supportersclub werd in de jaren zeventig opgericht toen renners als Twan en Frans Verstappen, Wiel en Jos Bellemakers en Peter Thijssen als vertegenwoordigers van het “wielernest” de Neerkant regelmatig op de erepodia stonden. Toen deze renners stopten was het ex-coureur Henk Pijnenburg die de kar in het wielerdorp bleef trekken. Met de opbrengsten uit kienavonden werd er de laatste jaren, in samenwerking met zustervereniging TWC De Kempen, een jeugdronde georganiseerd. Kempencoureur Dave Das won de ouverture van de zesdaagse “Peelland Toer” in een voortreffelijke tijd van 7.08.30 minuten. Zijn clubgenoot Wim Daams (foto), die lange tijd het klassement aanvoerde, moest uiteindelijk vijf seconden prijsgeven en eindigde op de tweede plaats. De derde plaats was voor de West-Duitser Andreas Biletzki , een grensbewoner uit de omgeving van Kleef, die graag in ons land aan de start komt. Een verrassende prestatie was die van streekrenner Werner Joosten die vierde werd. Ook hij mocht extra applaus in ontvangst nemen van de enkele honderden toeschouwers. Na de proloog kreeg de eerste klassementsaanvoerder Dave Das de blauw-witte leiderstrui van de Rabobank om de schouders. Bij de voorwedstrijd voor nieuwelingen ging de overwinning naar Patrick van Gestel die Julian Steijvers en Michael van Hooff vóórbleef.

 

Dinsdag 8 juli Deurne

 

LEIDERSTRUI NAAR WERNER JOOSTEN

 

De tweede rit van de “Rabobank Peelland Toer” vond op dinsdagavond plaats in de Sint Jozefparochie in Deurne. Hoewel de supportersclub de “Deurnese Wielrenners” geen lang leven beschoren leek stond oud-renner Jo van Lierop als gangmaker voor een Deurnese wielerronde op. In samenwerking met wielerclub DTS (aangesloten bij de NWB) was men in eerste instantie van plan om in het centrum van Deurne te wielerronde te houden. Hoewel Koningin Beatrix enkele maanden eerder wel op het beoogde parkoers een rondrit hield gaf de Gemeente hier dit keer geen toestemming voor. Met vertrek en aankomst in de Sint Jozefstraat was de koers nu terecht gekomen in een wijk met veel wielerliefhebbers. De tweede rit van de “Rabobank Peelland Toer” kende een bijzonder levendig verloop. De beslissende ontsnapping kwam op naam van Geert Wijers, Richard van Hout en Tiny Borgers. Heinz van der Schouw, Harrie Geeris en Adri Harks konden nog aansluiten. De vlucht van de zeven leiders werd beschermd door hun ploeggenoten in het peloton. Een sprint, die van veraf werd ingezet, moest de winnaar aanwijzen. Met miniem verschil klopte Heinz van der Schouw (die zijn eerste seizoenzege boekte) zijn medevluchter Tiny Borgers. Het onderste treetje op het erepodium was voor Richard van Hout. Na afloop kon de 21-jarige MTS-student Werner Joosten zijn geluk niet op. Zijn zesde plek in de daguitslag leverde de coureur de blauwe leiderstrui op. “Ik zal in ieder geval mijn best doen om de trui in mijn bezit te houden” liet hij na afloop door Suzanne Groeneveld van het Helmonds Dagblad optekenen. In de voorwedstrijd voor recreanten won Jansen uit Blerick voor de plaatselijke favoriet Willy Reijnders. Hans Gramser complementeerde het podium.

Woensdag 9 juli Lierop

 

TINY BORGERS SPEELS NAAR EERSTE SPRINTZEGE

 

Op woensdagavond was het kerkdorp Lierop het strijdtoneel van de derde rit van de “Rabobank Peelland Toer.” De “Koepelronde” was in 1979 de eerste organisatie van de heropgerichte supportersclub “Lieropse Renners.” De naar Someren verhuisde lokale favoriet Engelbert van Horik reed in deze eerste editie van de meerdaagse ook zijn laatste wedstrijden uit zijn wielerloopbaan. Omdat zijn broer Rien de initiatiefnemer was van de eerste “Rabobank Peelland Toer” had hij het besluit om te stoppen nog even uitgesteld. Engelbert (foto) lag in de “Koepelronde” ook aan de basis van de eerste ontsnappingspoging na zes kilometer fietsen. Martijn van Moorsel, Peter Klomp en Tiny Borgers sloten bij de lokale favoriet aan. Ze zouden een maximale voorsprong van 1.30 minuut bereiken. Toen van Horik vooraan wegviel bleven ze met drieën voorop tot aan de aankomst. Daarin toonde de rappe Tiny Borgers zich de snelste voor Martijn van Moorsel en Peter Klomp. Door zijn tweede plaats mocht Martijn van Moorsel het blauwe leiderstricot overnemen van Werner Joosten. De jonge Liesselnaar kwam in de beginfase van de wedstrijd ten val, kon weliswaar door de hulp van zijn broer John weer aansluiten bij het peloton, maar miste vervolgens de kracht om zich nog bij de prijsrijders te scharen. De nieuwe leider uit Gerwen had in de maanden vooraf flink wat pech gekend en hoopte daarvan verder verschoond te blijven. “Deze Peelland Toer is een ideale gelegenheid om weer een beetje in het juiste ritme te komen.”

Donderdag 10 juli Liessel

 

RON PAFFEN HEEFT ER ZIN IN

 

Vorig jaar betekende de strijd om de nationale Clubsponsortitel in Liessel ook de terugkeer van de plaatselijke KNWU-wielerronde. Het opgerichte wielercomité was voortvarend van start gegaan en kon op donderdagavond de eerste editie van de “Braderieronde” organiseren. De braderie werd opgezet door de plaatselijke ondernemersvereniging. In de onmiddellijke nabijheid van de start-en finish in de Hoofdstraat stonden een veertigtal kraampjes opgesteld. Jammer genoeg waren de weersomstandigheden voor de deelnemers allesbehalve gunstig omdat de renners aan de achterkant van het parkoers de wind pal op kop hadden. Halverwege de wedstrijd kwam de eerste uitlooppoging tot stand. Dave Das, klassementsaanvoerder Martijn van Moorsel en Harrie Geeris gingen voor het peloton uitrijden. Negen coureurs gingen vervolgens op jacht naar de drie koplopers. Toen de aansluiting tot stand kwam leek Martin Teunissen (de sprinter bij uitstek) de aangewezen man om de overwinning te behalen. Hij lanceerde echter zijn teamgenoot van TWC Noord-Limburg Ron Paffen die Wim Daams en Dave Das geen schijn van kans gaf. “Ik heb me de eerste ritten rustig gehouden na een zwaar wielerweekend, maar vandaag had ik er weer zin in” vertelde de werkmeester op een sociale werkplaats uit Gennep. Door zijn vierde plaats verstevigde Martijn van Moorsel zijn leidende positie in het klassement. Bij de recreanten (waar diverse NWB-renners aan de start stonden) ging de overwinning naar Willy Reijnders uit Deurne met zijn plaatsgenoot Frank van Bakel op de derde plaats.

Vrijdag 11 juli Someren

 

DUITSER ANDREAS BILETZKI RITWINNAAR IN PEELLAND TOER

 

Eind vorig jaar werd er op initiatief van de Lieropse wielersupportersclub in Someren een bijeenkomst belegd om te komen tot de vorming van een plaatselijk wielercomité. Met als doel de terugkeer van een KNWU-wielerronde in Someren. De ex-coureurs Riny Berkers en Michel van Dijk vormden het eerste dagelijks bestuur. Op vrijdagavond werd er gereden in het “Hart” van Someren met start en finish aan het Wilhelminaplein. Meer dan de helft van de 80 kilometer lange wedstrijd werd beheerst door een ontsnapping van de regionale renners Mike Strijbosch en Harrie Geeris (foto). Ze reden samen naar een maximale voorsprong van een halve minuut. Op dertig kilometer streek het vermoeide peloton neer op de twee vluchters. Op minder dan tien kilometer van het einde waagde de West-Duitser Andreas Biletzki zijn kans. De 23-jarige Oosterbuur hield netjes stand en zou met een kleine voorsprong van een luttele vier tellen het peloton vóórblijven waar de ploeggenoten Martin Teunissen en Ron Paffen naar de overige podiumplaatsen sprintten. Door zijn vijfde plaats in deze etappe bleef Martijn van Moorsel de leider in het klassement met acht punten voorsprong op de nummer twee Wim Daams. Met nog één rit voor de boeg: de finale in Handel.

Zaterdag 12 juli Handel

 

DAGZEGE NAAR MARTIN TEUNISSEN, MARTIJN VAN MOORSEL REGELMATIGSTE RENNER

 

De finalerit van de “RABOBANK PEELLAND TOER” werd op zaterdag in het Gemertse kerkdorp Handel verreden. In eerste instantie zou het Gemert zelf worden als locatie maar hier waren de winkels op zaterdagmiddag spelbreker. Het wielercomité Gemert fuseerde voor deze gelegenheid met het Handelse wielercomité onder deskundige leiding van raadslid Frans Francissen. De vertegenwoordigende directies van de gezamenlijke Rabobanken in de regio Peelland zorgden voor het startschot van de finalerit. Daarvóór was er een uitgebreid voorprogramma met wedstrijden voor toerfietsers, een KNAU-stratenloop en een wedstrijd voor junioren. Die laatste wedstrijd leverde een overwinning op voor Eddie Reinerink die de streekfavorieten Ronald Jansen en de tweeling Huub en John Burgmans vóórbleef. De wedstrijd voor de 75 deelnemende amateurs verliep nog ongemeen spannend. De altijd strijdlustige Harrie Geeris was de eerste aanvaller. Gevolgd door René Zeegers uit Oeffelt die gezelschap kreeg van de Australiër Jac van Hoof, Geert Weijers, Clemens van den Berghe, Frans Pulles en Peter van Dijk. Deze laatste twee lieten zich terugzakken naar het peloton. De vijf overgebleven koplopers zouden maximaal een halve minuut voorsprong krijgen. Vooraan kwamen negen achtervolgers aansluiten: de nummers één en twee van het klassement Martijn van Moorsel en Wim Daams, Richard van Hout, Eddy Huissoon, Peter Klomp, Tiny Borgers en de Limburgers Erik Witjens, Ron Paffen en Martin Teunissen. De aankomstrechter Toon van Gils had weer een moeilijke taak om de winnaar aan te wijzen toen Wim Daams, Ron Paffen en Martin Teunissen op één lijn voor de overwinning sprintten. Teunissen werd tot winnaar uitgeroepen met Daams als tweede en Paffen als derde. Met vier punten voorsprong in het klassement won de 21-jarige Martijn van Moorsel (zonder ritzege) de eerste editie van de “Rabobank Peelland Toer” vóór Wim Daams.

EINDKLASSEMENT RABOBANK PEELLAND TOER

 

 1. Martijn van Moorsel Gerwen Het Zuiden 95 pnt.
 2. Wim Daams Valkenswaard De Kempen 91 pnt.
 3. Martin Teunissen Venray Noord-Limburg 81 pnt.
 4. Tiny Borgers Eindhoven Trap Met Lust 75 pnt.
 5. Mike Strijbosch Deurne Buitenlust 61 pnt.
 6. René Zeegers Oeffelt De Maaskant 60 pnt.
 7. Andreas Biletzki Viersen(WD) Mitsubishi58 pnt.
 8. Adri Harks Sint-Oedenrode Kolonel Cole 57 pnt.
 9. Ron Paffen Gennep Noord-Limburg 56 pnt.
 10. Dave Das Bergeijk De Kempen 54 pnt.
 11. Richard van Hout Mierlo-Hout Buitenlust 49 pnt.
 12. Harrie Geeris Eindhoven Trap Met Lust 47 pnt.
 13. Heinz van der Schouw Lierop Buitenlust 46 pnt.
 14. Werner Joosten Liessel De Kempen 43 pnt.
 15. William Berns Cuijk Buitenlust 41 pnt.
 16. Peter Klomp Lieshout Buitenlust 37 pnt.
 17. Eddie Huissoon Eindhoven Het Zuiden 35 pnt.
 18. Markus Steinhauser Kempten (WD) Mitsubishi 31 pnt.
 19. Geert Wijers Afferden Noord-Limburg 28 pnt.
 20. Jos Schepers, Lieshout Buitenlust 22 pnt.

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid