Foto
Foto
Foto

TON RADEMAKER

1 april 2000


Wijlen Ton Rademaker was een bekende verschijning als speaker in het midden van ons land. De Maartensdijker was vóór de Tweede Wereldoorlog een redelijk coureur in de kleuren van GWC De Adelaar. Hij bracht het zelfs tot kampioen van Midden-Nederland. Bij een trip met een aantal wielervrienden in de bus op weg naar de Zesdaagse van Antwerpen kreeg hij de microfoon in de handen gedrukt. Dat was het begin van zijn loopbaan als wielerspeaker. Gaandeweg werd hij steeds meer gevraagd door organisaties van wielerrondes. Zijn eerste grote wedstrijd was in 1965 de Zesdaagse van Rotterdam die hij samen met Barend Barendse en Peter Knegjens van commentaar voorzag. Ook bij profrondes waar de Tourwinnaars Bernard Hinault en Greg Lemond van start gingen stond Ton aan de microfoon. Hij overleed in 2015 op 91-jarige leeftijd.

“Ik heb Ton persoonlijk nooit gekend. In zijn regio ben ik pas de laatste jaren regelmatig als microfonist actief. Zoals bij de Kiremko-Nacht van Woerden en de ronde van Midden-Nederland. En in de periodes waarin mijn broers en neven fietsten kwamen ze niet zo vaak in deze regio in actie.”

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemd privacybeleid